Såg i tidningen att SM för drevrar skulle äga rum i Lagan. Vidare kunde man också läsa om att GPS sändare skulle användas för att ha koll på tävlingen. Gustav Key på Jaktia berättade följande: GPS är en stor artikel när de gäller drivande hundar, de sista 7-8 åren har de slagit igenom totalt.

Annons

Just de, men va han inte berättar är hur just GPS:en missbrukas av Sveriges jägare. Om till exempel en älghund får tag i en älg, och det blir ståndskall så vet man exakt var den befinner sig, om älgen förflyttar sig, så kallad gångstånd så vet du också exakt vart det bär hän. Bara kolla på gps:en och därefter genskjuta den, mycket ofta med bil, vilket är enligt lag förbjudet.

Du får inte förflytta dej med ett motordrivet fordon mellan passen. Det gör förmodligen dem flesta jaktlagen i Sverige idag. Samma sak med rävjakt, kolla på gps:en vilket håll drevet går på. Man vet var gryten finns, de är bara å sätta sig i bilen och köra som en galning och genskjuta räven vid grytet.

Det är mycket så här jakten går till idag tack vare gps. Det är väl ändå meningen att djuren ska ha en chans och klara sig. Och det är väl ändå det som är en del av sporten med jakt, att försöka lista ut vart viltet kommer, annars har ja missat mycket som jägare under årens lopp.

Och på tal om tekniska finesser, snart kommer drönarna in i jakten med. Jag skulle inte bli förvånad.

Mossig Jägare

GPS