C-G Liderfelt hade ingen anledning att tro annat att det var en liten tjur som kom emot honom och som han sköt under lördagens jakt.

Men när Rävebergsjägaren kom fram till älgen såg han att något var annorlunda.

— Hornen var konstiga med en tjock hård massa som liknande tjära vid roten. Dessutom hade älgen ett långt kohuvud, och nästan inget hakskägg.

Älgen visade sig också ha både spenar och en pungpåse, där testiklar saknades.

Rubbade hormoner

Enligt statsveterinär Torsten Mörner rör det sig om någon form av hormonrubbning. Jägarna i Räveberg verkar ha fällt antingen en oäkta eller en äkta hermafrodit.

Annons

— En äkta har både hanliga och honliga könsorgan, där återfinns både penis och livmoder. Av beskrivningen skulle jag tro att det rör sig om en så kallad oäkta hermafrodit, säger Torsten Mörner till Svensk Jakt.

Torsten Mörner på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, förklarar att ett foster som är en månad gammalt ännu inte har någon könstillhörighet. Först senare bestäms om det ska bli en hona eller hane. Ibland, men inte ofta, går det snett.

Om könshormon som testosteron inte produceras i tillräcklig mängd för att fostret ska utvecklas till en tjur, blir det i stället ett mellanting.

Detta är ganska ovanligt. Mörner hör talas om max ett par fall årligen.

— Men det är förstås långt ifrån alla. Om jag ska gissa, kanske det rör sig om ett 100-tal per år. Och det är ju inte många på 100 000 älgar, säger han till Svensk Jakt.

God kondition

Trots sina egenheter var älgen stor och köttet prima. Slaktvikten var 220 kilo och älgen var gissningsvis runt fyra år gammal.

— Det blir lite svårt att rapportera till skötselområdet. Har vi skjutit en tjur eller en ko? skojar C-G Liderfelt.

Han funderar också på att älgens fina hull kan hänga ihop med att den varken behövt delta i någon brunst, eller gått ner i kondition på grund av att den haft kalvar.

– Så kan det säkert vara. Det är också möjligt att den haft en hög produktion av östrogen, vilket borde bidra till att den blivit stor, kommenterar Torsten Mörner till Svensk Jakt.