Brazil Jack bjöd på en av årets allra sista föreställningar i Råstorp på onsdagskvällen. Det var nästan fullsatt i tältet, trots att det regnade stora delar av kvällen.

– Jag är nöjd med säsongen. Det har varit jättemycket publik på föreställningarna och bättre än i fjol, berättar cirkusens general manager Trolle Rhodin III.

Men snart är säsongen över. På söndag eftermiddag är det säsongsfinal hemma i Malmö, och därefter försvinner artisterna hem till sina respketive hemländer eller kanske till andra engagemang.

En attraktion

Cirkustältet tar 1100 personer, och riktigt så många kom det inte till den föreställning som Gränsbygdens köpcentrum ordnat, men det var inte långt ifrån. Den klassiska Cirkus Brazil Jack är en attraktion som lockar folk oavsett väder. I Råstorp regnade det ju både före och under föreställningen.

Annons

– Vädret har egentligen inte så stor betydelse när det gäller cirkus, förklarar Trolle. Vi spelar ju i tält och om det är varmt kan vi öppna upp och är det kallt kan vi värma upp det.

Cirkus Brazil Jack hade i år artister från elva länder, men inga svenskar.

– Men det är på gång. Det är många som blir cirkusartister i Sverige, och det kommer att märkas även i vår cirkus.

Starke mannen

Komisk akrobatik, clowner, hästnummer med mera fanns natuligtvis på programmet. "Den starke mannen" Deniz Ilchenko från Ukraina - som drog in en bil med hjälp av tänderna, lät sig bli överkörd av samma bil och bollade med både däck och personal, var ett av huvudnumren. Ett annat var den tyska "gummikvinnan" Neyenne Frank.

– Vi är en cirkus som lyssnar på vad folk vill ha, säger Trolle Rhodin. Därför har vi nu inga djur längre med, utöver våra tre hästar. Många har ju synpunkter på att elefanter och andra djur används på cirkus, och det har vi lyssnat på. Vi blandar olika klassiska nummer från förr och vi kan ta med nycirkusnummer.

Brazil Jack har i år gett upp mot 150 föreställningar från Ystad till Haparanda, men säsongen är i princip över nu. I mars är det dags för en ny turné.

– Redan nu är vi i princip klara med programmet för nästa säsong, säger Trolle.