– Det är jätteroligt och det är många turister som har hittat hit. Vi har redan slagit besökssiffran från förra året samma vecka, säger ordförande Anders Billow.

Att Minivärlden med alla sin tåg skulle vara någonting för bara barn äger inte sin riktighet, även om barnen som är på plats storögt följer tågens färd genom tunnlarna. De vuxna ser ut att ha minst lika mycket behållning av att både se, höra och faktiskt få köra tågen själva.

För även om man ska vara försiktig med alla saker så är Minivärlden inte den platsen där det skyltas med ”se men inte röra”. Här ges fullt förtroende till knapparna som kör tågen på några de olika banorna. Man kan också köra robot vilket visar sig vara lite klurigt.

Rätt man på rätt plats denna dag är Göran Pettersson från Vislanda som är på besök. Nu är han pensionär men i hela 27 år var han tågchaufför i Alvesta.

Många timmars arbete bakom

– Lokförarjobbet var det bästa jobb jag haft och det är kul att se att det finns så många entusiaster. Det är helt otroligt så många timmars jobb som ligger bakom allt detta, det är fascinerande. Själv leker jag väl inte med tåg längre men det är fantastiskt att kunna visa upp detta för de som inte har sett den gamla järnvägen som den var tidigare, säger Göran som i dag är på Minivärlden ihop med hustrun Jeanette Pettersson och barnbarnet Isabella Berntsson.

Annons

Isabella gillar tågen och alla små överraskningar som finns i de utrymmen som är under banan. En gubbe, en häst och en ko som rymt, konstaterar Isabella.

Runt pysselbordet är ingen stol ledig. Det ritas, målas och klipps, färgerna är många och i ljudet av tågen flödar kreativiteten. Tindra och Tilly Folkesson ska bygga träd och fokus ligger på att få grenarna att böja sig levande ut ifrån stammen. Sedan ska det gröna lövverket på plats med hjälp av pensel och lim.

Historiska händelser i tenn

I nästa miljö på Minivärlden syns gubbe efter gubbe och materialet är tenn. Det är Jonas Richtoff som visar sina enorma egenbyggda historiska världar i miniatyrformat.

En av världarna är från slaget vid Stalingrad. Jonas visar ett av de mest berömda fotografierna från slaget om Stalingrad under andra världskriget. Det visar statyn "Barnens dans" med sex dansande barn kring en krokodil, detta med en bakgrund av ett ruinlandskap.

Jonas har i tenn byggt fontänen liksom förödelsen runt omkring och berättar i detalj om hur det gick till, han kan sin historia. Bland andra världar som Jonas byggt upp skildrar han också bland annat Slaget vid Hastings 1066.

Det finns en genomgående röd tråd inne i denna minivärld, små egna världar av stora händelser. Många timmars genuint intresse för järnvägens historia som nu finns för allmänheten att beskåda, hänges åt och på många sätt även delta i.

Doktor Bent Schultzes arbete i sin stora passion för tågbanor, miniatyrlandskap och byggnationer var det som i begynnelsen var grundstenen till numera Minivärlden, en stor värld men i ett mindre format men som också hela tiden växer.