1) I eftermiddag är det dags för åttondelsfinalerna mellan Sverige-Schweiz (och Colombia–England) där vinnarna ställs mot varandra i kvarten. Vad har du för tankar kring matchen?

2) Hur kommer du att följa matchen?

3) Om det blir ett avgörande på straffsparkar mellan Sverige-Schweiz. Vilka fem hade du valt ut i det svenska laget?

Bernard Kalfic.

Bernard Kalfic, volleybolltränare i Ljungby VBK.

1) På förhand håller jag Sverige som knappa favoriter, 60/40, men vi måste komma ihåg att Schweiz är rankat sexa i världen och är oerhört stabilt försvarsmässigt. Sverige känns emellertid något starkare som lag och det är en ny generation som tagit över nu där de verkligen krigar tillsammans för att nå framgång. Jag hoppas verkligen Sverige vinner, men det kommer att bli jämnt. I den andra matchen är England favorit, men jag tror faktiskt på Colombia. De har några vassa spelare som kan ställa till det för de segervissa engelsmännen.

2) Jag är på semester i Kroatien med familjen och jag såg straffdramat mot Danmark i söndags på en restaurang. Folk skrek av glädje och grät av lycka. Det var en sagolik stämning som är svår att beskriva. Folk här nere drömmer om VM-guld. Vi kommer att se Sveriges match tillsammans. Jag hoppas det inte blir någon ny straffdramatik. I så fall är det risk för hjärtinfarkt.

Annons

3) Oj, det var inte så lätt. Men, Andreas Granqvist och Emil Forsberg känns som givna. Sedan tror jag även Marcus Berg och Ola Toivonen kan kliva fram och visa vägen, även om de inte är några direkta målsprutor. Den femte spelaren blir en liten rysare. Jag tror Isaac Kiese Thelin får hoppa in och får förtroendet att lägga en straff.

Martin Mårtensson.
Foto: Magnus Blom

Martin Mårtensson, mittback i Älmhults IF.

1) Det verkar på svenska folket som vi redan är i kvartsfinal, men jag är långt ifrån lika säker. Det krävs nämligen en maxprestation om Sverige ska besegra Schweiz, som är ett samspelt gäng som inte bjuder på mycket bakåt. Jag hoppas Marcus Berg kommer igång och kan bli mer effektiv. I så fall har vi chansen att gå till kvartsfinal, men jag tror det avgörs i förlängningen. När det gäller Colombia–England känns den öppen. Jag gillar inte att England ställde upp med B-laget mot Belgien och tippar därför att Colombia tar sig vidare.

2) Jag har semester så det passar alldeles utmärkt att kika på fotbolls-VM nu. Jag och familjen ska åka till Bolmen och hälsa på en gammal kompis, Göran Björnsson, som har en stuga. Det blir förhoppningsvis ett dopp och sedan lite barnpassning innan det är dags att knäppa upp den första semesterölen och njuta av spänningen.

3) Bra fråga. Jag tror faktiskt, som gammal mittback, att Sverige ska satsa på försvararna om det går så långt då de vet hur man gör mål. Andreas Granqvist är given. Ludwig Augustinssn har slagit i U21-tidigare. Mikael Lustig är säker och Nilsson Lindelöf tror jag också får chansen. Sedan drar jag till med John Guidetti, som fått hoppa in, och slår den sista.