Annons

Det muntliga berättandet prioriteras

Det muntliga berättandet prioriteras

I fullständig enighet antogs den nya kulturplanen för Kronobergsregionen vid Regionfullmäktiges senaste sammanträde. Att länet skall vara en internationell arena för muntligt berättigande är en av de fem prioriterade utvecklingsområdena som finns i planen. Sagobygden med Sagomuseet och Berättarfestivalen i Ljungby är en betydande del av berättartraditionen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Festivalen börjar ta form

I mitten av juni hålls årets Berättarfestival med Musik i sagobygd i Ljungby. Innehåll och teman börjar redan klarna och vissa artister har redan presenterats.

Succé för Berättarfestivalen

Flera föreställningar av årets Berättarfestival blev en succé och många var helt slutsålda. Fler än 4000 biljetter såldes.

Starkt om att ha en bror med Downs syndrom

Anton Lind var sex år när han blev storebror till Love, en liten kille som visade sig ha Downs syndrom. På Berättarfestivalen delade han med sig av den berg- och dalbana som de båda gått igenom, inför en märkbart taget publik.

En bok om att befinna sig på fel plats

Tomas Bannerhed ägnade över tio år åt att skriva Korparna - en bok om att befinna sig på fel plats och om att göra val som förändrar livet.

Drömsk trädgård på Grand

Karin Tscholl har sysslat med historieberättande sedan 1995. Ett yrke som fört henne till flera länder, där hon berättar historier på tyska och engelska och på senare tid även spanska och franska. En internationell repertoar som hon bjöd på under Berättarfestivalen.

Maria ser det som bor i grenarna

Inne på Sagomuseet har alla sagofigurer fått nya kamrater. Det är Maria Vildhjärta Westerberg som tagit med sig alla sina figurer som hon hittat i skogen.

Sagoberättare med många överraskningar i väskan

Xanthe Gresham har över 20 års erfarenhet som berättare, med historier från hela världen i bagaget. Och i lördags bjöd hon på några av dem under en föreställning i Vattentornet.

Stämsång, trolleri och en flicka som fes

Att så mycket kan hända på en och samma plats under en och en halv timme. Plötsligt så dyker en märklig man upp, med en toalettborste rätt igenom huvudet. Det är Trollkarlen Nielo och detta är bara början.

Den goda berättelsen med Hege

Genom att vara utan syn för en stund på Heges workshop skapades det berättelser med både smak, lukt och känsel.

Om sanningen ska fram

Vem och vad ska man egentligen tro på när alla nyheter och historier sprider sig snabbare än någonsin? Är det möjligt att råka föda på en tågtoalett och att barnet sugs ut och hamnar på rälsen?

En tjusande cykelutflykt till Tjurken

Vad är egentligen skönare än en cykelutflykt med bad en riktigt varm sommardag?
Inte mycket, särskilt inte med natursköna omgivningar vid Målaskog och sjön Tjurken.
Och kanske får du se en märklig kärleksdans.

”Det är det här som håller mig frisk”

Stig Prebeus är en man med många järn i elden. Samtidigt som 70-årsdagen närmar sig jobbar han vidare inom Veteranpoolen - och har därtill alltid något personligt projekt på gång.
– Jag vill inte sitta på hemmet och fundera på allt jag inte gjorde. Det är det här som håller mig frisk, menar han.

Hösten kan bli oerhört spännande


20-åring får fängelse för narkotikabrott

En 20-årig man från Älmhults kommun har dömts till en månads fängelse för ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och grov olovlig körning.

Jubileum för mogendans i Hov

Traditionsenlig mogendans har lockat folk till Hov på Bolmsö i tio år. Nu fortsätter traditionen.

Stinsens vävstuga ställer ut

Traditionsenligt till sommarsäsongen har en utställning öppnats i Linnés Råshult. Egentligen handlar det om två. Den 1 maj hängde Stinsens vävstuga upp exempel på olika vävtekniker i kaféet i Råshult. I verandan på kaféet visas några bilder ur Såganäsboken som snart kommer ut.

Många positiva till ny tankstation

Den nya tankstationen med biogas i Ljungby kommun invigdes under tisdagen. Många är nu positiva till den nya tankstationen.

Markarydsbo misstänkt för grova ekonomiska brott

En man i 20-årsåldern från Markaryd misstänks för skattefiffel och bokföringsbrott under tiden han drev företag.
Artikel 2 av 19
Festivalen börjar ta form
Tillbaka till startsidan