Smålänningen

Annons

Det muntliga berättandet prioriteras

Det muntliga berättandet prioriteras

I fullständig enighet antogs den nya kulturplanen för Kronobergsregionen vid Regionfullmäktiges senaste sammanträde. Att länet skall vara en internationell arena för muntligt berättigande är en av de fem prioriterade utvecklingsområdena som finns i planen. Sagobygden med Sagomuseet och Berättarfestivalen i Ljungby är en betydande del av berättartraditionen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Festivalen börjar ta form

I mitten av juni hålls årets Berättarfestival med Musik i sagobygd i Ljungby. Innehåll och teman börjar redan klarna och vissa artister har redan presenterats.

Succé för Berättarfestivalen

Flera föreställningar av årets Berättarfestival blev en succé och många var helt slutsålda. Fler än 4000 biljetter såldes.

Starkt om att ha en bror med Downs syndrom

Anton Lind var sex år när han blev storebror till Love, en liten kille som visade sig ha Downs syndrom. På Berättarfestivalen delade han med sig av den berg- och dalbana som de båda gått igenom, inför en märkbart taget publik.

En bok om att befinna sig på fel plats

Tomas Bannerhed ägnade över tio år åt att skriva Korparna - en bok om att befinna sig på fel plats och om att göra val som förändrar livet.

Drömsk trädgård på Grand

Karin Tscholl har sysslat med historieberättande sedan 1995. Ett yrke som fört henne till flera länder, där hon berättar historier på tyska och engelska och på senare tid även spanska och franska. En internationell repertoar som hon bjöd på under Berättarfestivalen.

Maria ser det som bor i grenarna

Inne på Sagomuseet har alla sagofigurer fått nya kamrater. Det är Maria Vildhjärta Westerberg som tagit med sig alla sina figurer som hon hittat i skogen.

Sagoberättare med många överraskningar i väskan

Xanthe Gresham har över 20 års erfarenhet som berättare, med historier från hela världen i bagaget. Och i lördags bjöd hon på några av dem under en föreställning i Vattentornet.

Stämsång, trolleri och en flicka som fes

Att så mycket kan hända på en och samma plats under en och en halv timme. Plötsligt så dyker en märklig man upp, med en toalettborste rätt igenom huvudet. Det är Trollkarlen Nielo och detta är bara början.

Den goda berättelsen med Hege

Genom att vara utan syn för en stund på Heges workshop skapades det berättelser med både smak, lukt och känsel.

Om sanningen ska fram

Vem och vad ska man egentligen tro på när alla nyheter och historier sprider sig snabbare än någonsin? Är det möjligt att råka föda på en tågtoalett och att barnet sugs ut och hamnar på rälsen?

Inre Hansens backar kan få trevåningshus

Den nya detaljplanen för Inre Hansens backar arrangerar, och in i det sista debatterades maxhöjden på bebyggelsen inom området.
Det blev, på måndagens fullmäktigemöte, votering i frågan.

Troja måste göra jobbet

Både Troja och Mörrum vann i premiären och efter det har lagen två raka förluster. En tuff bortamatch för Troja där det är två lag som är i behov av poäng.

På besök i dåtidens och framtidens smältdegel

Häng med in bakom teglet, till byggnaderna som innehåller viktiga spån av Ljungbys industriella dna via tillplattade havregryn och smältande metall i gjutformar. Här ska Ljungby gjuta sin framtid.

Lisebergs läskiga reklamfilm stoppas

Liseberg har gjort en reklamfilm om höstens halloween-satsning. Nu har filmen stoppats på flera annonsplatser – för att den är för läskig.

Första spadtaget för nya museidelen

Kommunalrådet Magnus Gunnarsson (M) höll i den ena spaden - ordföranden i Torpa Bystuga & Omnibus Roy Johansson i den andra.
Ett tu tre, så gick startskottet för arbetet med den nära 500 kvadratmeter stora tillbyggnaden av buss- och teknikmuseet.

Region Kronoberg inför tarmscreening

Kronobergare som fyller 60 år under 2019 erbjuds tarmscreening. Detta för att förbättra möjligheterna att upptäcka ändtarms- och tjocktarmscancer i ett tidigt skede.

Markaryd kan säkra seriesegern

Markaryd kan säkra seriesegern på hemmaplan om laget plockar minst en poäng mot bottenlaget Kärda.
– Det blir tufft, säger Lasse Jacobsson.

Tiden är inne för klockrena smycken

Från lila till blått. Från mobiltelefoner till accessoarer.
Efter en makeover förvandlades Telia till Ur och penn.
Artikel 2 av 19
Festivalen börjar ta form
Tillbaka till startsidan