Annons

Det muntliga berättandet prioriteras

Det muntliga berättandet prioriteras

I fullständig enighet antogs den nya kulturplanen för Kronobergsregionen vid Regionfullmäktiges senaste sammanträde. Att länet skall vara en internationell arena för muntligt berättigande är en av de fem prioriterade utvecklingsområdena som finns i planen. Sagobygden med Sagomuseet och Berättarfestivalen i Ljungby är en betydande del av berättartraditionen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Festivalen börjar ta form

I mitten av juni hålls årets Berättarfestival med Musik i sagobygd i Ljungby. Innehåll och teman börjar redan klarna och vissa artister har redan presenterats.

Succé för Berättarfestivalen

Flera föreställningar av årets Berättarfestival blev en succé och många var helt slutsålda. Fler än 4000 biljetter såldes.

Starkt om att ha en bror med Downs syndrom

Anton Lind var sex år när han blev storebror till Love, en liten kille som visade sig ha Downs syndrom. På Berättarfestivalen delade han med sig av den berg- och dalbana som de båda gått igenom, inför en märkbart taget publik.

En bok om att befinna sig på fel plats

Tomas Bannerhed ägnade över tio år åt att skriva Korparna - en bok om att befinna sig på fel plats och om att göra val som förändrar livet.

Drömsk trädgård på Grand

Karin Tscholl har sysslat med historieberättande sedan 1995. Ett yrke som fört henne till flera länder, där hon berättar historier på tyska och engelska och på senare tid även spanska och franska. En internationell repertoar som hon bjöd på under Berättarfestivalen.

Maria ser det som bor i grenarna

Inne på Sagomuseet har alla sagofigurer fått nya kamrater. Det är Maria Vildhjärta Westerberg som tagit med sig alla sina figurer som hon hittat i skogen.

Sagoberättare med många överraskningar i väskan

Xanthe Gresham har över 20 års erfarenhet som berättare, med historier från hela världen i bagaget. Och i lördags bjöd hon på några av dem under en föreställning i Vattentornet.

Stämsång, trolleri och en flicka som fes

Att så mycket kan hända på en och samma plats under en och en halv timme. Plötsligt så dyker en märklig man upp, med en toalettborste rätt igenom huvudet. Det är Trollkarlen Nielo och detta är bara början.

Den goda berättelsen med Hege

Genom att vara utan syn för en stund på Heges workshop skapades det berättelser med både smak, lukt och känsel.

Om sanningen ska fram

Vem och vad ska man egentligen tro på när alla nyheter och historier sprider sig snabbare än någonsin? Är det möjligt att råka föda på en tågtoalett och att barnet sugs ut och hamnar på rälsen?

Fler söker Sunnerbogymnasiet

Det är en stolt Jimmie Nilsson, chef på Sunnerbogymnasiet, som redovisar hur många elever i Ljungby kommun som valt att söka in till vidare studier på Sunnerbogymnasiet.

Varför mår unga allt sämre?

Den psykiska ohälsan hos barn och unga ökar. Vad kan vi göra åt det och vad kan beslutsfattarna göra? Det var ett par frågor som ställdes inför den föreläsning och paneldebatt om den psykiska ohälsan hos barn som hölls på tisdagskvällen på Godsmagasinet i Ljungby.

Fyra dömda efter ABF-inbrottet

Tre av de fyra inblandade i inbrottet i ABF:s lokaler dömdes till fängelse. Växjö tingsrätt tog däremot mer hänsyn till den fjärde, vilken också togs på bar gärning, som slapp undan med skyddstillsyn.

Oklart hur Kamprad hedras

Det är ännu oklart hur kommunen ska hedra Ingvar Kamprad.
En arbetsgrupp ska mer eller mindre förutsättningslöst presentera ett förslag.
– Men någon staty blir det inte, säger kommunalrådet Eva Ballovarre (S).

Ung man häktad för brandattentatet

En person har under onsdagen häktats för attentatet i Strömsnäsbruk. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Överklagande om bilverkstad avslogs

Lars Danielssons bilverkstad får inte uppföras med den byggnadshöjd som finns på ritningen. Det står klart, sedan mark- och miljödomstolen avslagit hans överklagande.

Jazzglädje i 40 år

Det började som Lärarnas dixieband i Strömsnäsbruk, men ganska snart tog sig gruppen namnet Strutters.
I år fyller bandet 40 år och de glada herrarna i Strutters skall ge flera jubileumskonserter. Firandet inleds på torsdagskvällen med en konsert i Markaryds kulturhus.

Lagan möter Röke i viktig match

Lagan har 27 poäng och Röke har 29 poäng. Sist lagen möttes krävdes förlängning för att skilja lagen åt.
I kväll väntar en ny spännande drabbning.
– Det kommer att krävas enormt hårt arbete av oss, säger Johan Alm.
Artikel 2 av 19
Festivalen börjar ta form
Tillbaka till startsidan