— Vi är både nervösa och taggade. Jag har aldrig stått framför en sådan stor publik tidigare, bara när jag var liten och spelade klarinett i kyrkan. Men då var det nog bara ett 80-tal personer som tittade, säger Linus Lind som är en av eleverna från Ryssbygymnasiet som kommer tävla i Växjö på lördag.

Vid sin sida har han även klasskompisarna Anton Bengtsson och Hannes Wikström och tillsammans kommer de göra allt för att ta hem segern.

Fryst och ugnsbakat

Alla rätter som ska tillagas kommer att bestå av egenskördade råvaror.

— Huvudrätten kommer bland annat innehålla mangold, morötter och purjolök. Och i desserten utgår vi från äpplet, ugnsbakade som frysta äpplen. Förrätten däremot får vi inte reda på förrän ett dygn innan. Men vi vet att det är själva tekniken som kommer att stå i fokus för den rätten, säger Linus Lind.

Kärlek till råvaran

Linus Lind gillar tävlingens tema, egenskördat passar honom som handen i handsken.

— Jag tycker att det är både moraliskt och bra för smakerna att odla eget. Det ska vara kärlek till råvaran hela vägen. Massproducerar man växten och låter maskiner sköta skörden blir det ofta lite halvdant.

Under helgen kommer även elever från årskurs två och tre att stå för maten och serveringen i tältet på Stortorget. De kommer också att hjälpa till under andra mattävlingar som arrangeras under helgen.

Mat