– Jag är så tacksam åt alla som engagerar sig och jag klandrar ingen. Mamma har det jättebra här och alla är jättefina. Men mamma är kvick och man kan ju inte låsa in människor, säger dottern.

Dottern beskriver sin mamma som dement men kvick. Däremot är hon inte kontaktsökande, därför var hon extra orolig.

– Hon skulle inte själv gå fram till någon och säga att hon har gått vilse eller fryser. Hon tycker om att vara ute och gå och går så länge hon orkar. Nu är jag bara tacksam över att hon är vid liv. Hon har just anlänt till akuten med ambulans för att se så att hon mår bra, säger dottern.

Äldreomsorgschef Margaretha Engström.
Foto: Catarina Johansson

Inne på Ljungsätra var äldreomsorgschef Margaretha Engström på plats och det innan kvinnan årterfanns.

– Det här är väldigt jobbigt för alla och jag har själv varit med ute och letat. Nu försöker vi att hantera detta på bästa sätt i lugn, saklighet och att vara respektfulla, det är viktigt för situationen, säger Margaretha Engström.

Hur ser det ut säkerhetsmässigt, hur kan detta hända?

– Vi kan inte stänga in och låsa om en människa. Alla måste ha en möjlighet att kunna röra sig fritt. Det är ett stort hus där många människor rör sig. Man kan göra vissa begränsningsåtgärder som exempelvis med en gps där man kan följa personen.

Men en sådan hade inte kvinnan?

Annons

– Nej.

När upptäcktes det att hon var borta?

– Personalen upptäckte det rätt omgående och gav sig ut direkt för att söka efter henne. Men det går väldigt fort att ta sig en bra bit.

Hur mår personalen?

–De är bekymrade och oroliga, alla här kommer väldigt nära dem som bor här.

Margaretha Engström berättar att hon är oerhört tacksam över det enormt stora engagemanget som så många visat genom att delta i sökandet efter kvinnan.

Relaterat: Äldre kvinna var försvunnen i nästan 18 timmar
Relaterat: Stort engagemang för försvunnen kvinna