Vad gör man i en trädgård i februari? Denna tid då det mest regnar och är mörkt och bistert här på våra breddgrader. Vad gör man medan trädgården vilar där ute i grådiset eller ligger i dvala i minusgrader?

Jo, man drömmer. Man drömmer om allt man har framför sig under trädgårdsåret.

Bläddrar i trädgårdstidningar och gläds åt att snart är det dags att titta efter snödropparna som brukar kika upp när man minst anar det.

Man blundar och föreställer sig hur det skulle kunna bli när blomningen är i full gång där ute igen.

Man funderar över om det skulle passa med ett nytt träd i det där hörnet där det fortfarande ser tomt ut, eller om det räcker med planteringar på ett tag nu.

Annons

Men det finns faktiskt något konkret man kan göra i stället för att sitta inne och drömma. Har man björkar i sin trädgård så är det dags att beskära dem nu. Om de behöver minska i omfång förstås – annars kan man låta dem vara.

I min trädgård står två tonårsbjörkar som nu ska formas och tuktas. De är ett par vildbjörkar som har flyttat från skogen in till stan och ska anpassas efter villaträdgårdens mer strikta ramar.

De är yviga och sticker iväg åt olika håll och behöver hanteras med en fast men varsam hand.

Jag fick rådet av en trädgårdsmästare att beskära björkarna i januari eller februari och det är bäst att göra som han säger, så att de båda tonåringarna får bästa möjliga start på sin färd genom livet.

De ska ju stå pall för regn och blåst, sol och torka, hungriga gnagare och rådjur, översvämningar och fotbollsmatcher då björkstammarna får tjäna som fotbollsmål en solig sommardag.

Januari har passerat och vi är nu inne i februari och det är hög tid att botanisera bland fröpåsar om man gillar att sätta fröer. De ska alldeles snart i jorden.

Så visst finns det att göra, även om det är en bit kvar till våren. Det är dags att skapa nytt liv. Ännu ett trädgårdsår har tagit sin början. Tänk så mycket fantastiskt som ligger framför oss i färg och form.

Hur året utvecklar sig i min trädgård ska ni få följa här, i ett antal krönikor, med jämna mellanrum.

Hör gärna av dig till Smålänningen om du har trädgårdstips att dela med dig av.