– För tillfället en lagom nivå, hävdar Lasse Jacobsson, som började på fotbollslinjen i Markaryd 1980 och varit fast sedan dess.

– Jag började i A-laget 1982 och höll på till 1989.

Som tränare är Lasse inne på sin fjärde sejour som tränare i MIF, där de tidigare tränaråren är 1992–93, 2003, 2012 samt 2015–?.

Makalös resa

Markaryd, med sonen Nanne Bergstrand som tränare, gjorde en maklös resa i fotbollssverige under 1980-talet där de avancerade till div 1 efter kvalseger mot Linköping 1984.

MIF gjorde två säsonger i ettan innan de ramlade ur. Men 1987 tog de steget upp igen och året efter presenterade sig skotten Jim Tolmie på allvar då han vann skytteligan i söderettan med 17 fullträffar.

– Vi gjorde 34 mål totalt och Jim svarade för 17 (hälften). Det säger det mesta om vilken fantastisk spelare det var, berömmer Lasse, och fortsätter:

– Jim kom hit sommaren 1986, men stannade kvar i klubben trots att vi ramlade ur. Han var så oerhört bra att IFK Göteborg ville skriva kontrakt med honom.

Men MIF-hövdingen på den tiden, norrmannen Thor Bonner, ville inte släppa sin guldklimp.

På den tiden bodde många av spelarna i Markaryd och dess närområde.

MIF dammsög närområdet på talanger.

– Vi hittade många guldkorn i norra Skåne och Halland.

Avgörande match

Hösten 1992 skickades Markaryd ned i tvåan.

Annons

– Vi föll med 0–1 mot IFK Hässleholm i en avgörande match. Percy Olsson avgjorde.

MIF höll sig i tvåan ett tag, men ramlade sedermera ned i trean.

Där blev en ganska lång vistelse innan de till slut fick lämna även den serietillhörigheten.

Numera tillhör de div 4, där de säkrade kontraktet i sista omgången mot Guddarp borta.

– För tillfället känns fyran som en lagom nivå med det här unga gänget, menar Lasse, som kommer att fortsätta som tränare.

Finns kultur

Framtiden för Markaryd ser ljus ut, trots att klubben i höstas fick lägga ned B-laget.

– Det berodde på att många spelare flyttade och studerade på annan ort. Till våren får vi tillbaka dem och ett B-lag är viktigt, så alla får speltid.

Hur ser det ut på ungdomssidan?

– Bättre än på de senaste 30 åren! Vi har många duktiga kullar och när jag nyligen höll i en tränarkurs kom det 25 stycken som var nyfikna, varav många är gamla spelare i klubben så vi har många duktiga ungdomsledare som har erfarenhet, även om det inte är detsamma som att man når framgång.

Traditionen är stark även i ett litet samhälle som Markaryd.

– Här finns en enorm kultur och det ska vi bevara genom att satsa på våra egna talanger. Alla kan inte hamna i allsvenskan eller bli proffs, men på sikt kommer Markaryd att få ett bra lag.

Kan det en ny storhetstid?

– Det blir tufft att nå näst högsta serien igen. I alla fall så länge jag lever. Men man ska aldrig säga aldrig, skrattar Lasse Jacobsson.