En elev på Strömsnässkolan, en 13-årig pojke, befann sig vid lunchtid på tisdagen på skolbiblioteket. En lärare på skolan kom vid detta tillfälle in på biblioteket och sa åt eleven att stänga av ljudet från en mobiltelefon som han ansåg vara störande.

13-åringen ska då, utan protester, ha gjort som läraren sagt och stängt av ljudet men plötsligt ska det, av misstag, ha låtit igen från mobilen. Läraren blev då, enligt uppgift, så rasande att han ska ha tagit tag i eleven och försökt släpa honom längs golvet. Detta med resultatet att elevens jacka gick sönder och att han fick blåmärken på kroppen och ont i huvudet.

– Grabben var stökig men han var inte så stökig att det var befogat med våldsanvändning, säger Johnny Aagaard som kontaktat Smålänningen om händelsen.

Nya kläder

Johnny Aagaard är inte 13-åringens förälder, men säger att han känner pojken väl och hjälper och stöttar honom på fritiden och ibland i skolan.

– Sedan försökte rektorn tysta ner händelsen genom att erbjuda honom nya kläder, säger Johnny Aagaard.

Det finns flera andra situationer som uppstått de senaste veckorna, menar Aagaard, där lärare på Strömsnässkolan har brutit mot lagen och kränkt barnen

– Bland annat så har en lärare gått och filmat barnen med sin privata mobiltelefon i syfte att dokumentera i fall att barnen skulle bryta mot skolans regler. Vissa barn har av lärare nekats undervisning på grund av någon minuts försening. Även legitima förseningar, berättar Johnny Aagaard.

Han hävdar att lärare på Strömsnässkolan har ljugit för rektorn om incidenter för att få barn att "framstå som oärliga och upproriska". Detta även när barnet inte "ens varit i närheten av incidenten".

– Det har gjorts en polisanmälan och kommunen gör nu en intern utredning, säger Johnny Aagaard.

Bekräftar incident

Lars-Ola Ohlsson, utbildningschef i Markaryds kommun, var inte tillgänglig på onsdagen. Istället talade Smålänningen med kommunens personalchef, Göran Elgmark.

– Det var en incident igår på Strömsnässkolan. Vi utreder nu vad som har hänt. Innan vi slutfört den så är det svårt att säga något om det, säger Göran Elgmark.

Elgmark kan ännu inte ge några besked om när utredningen är klar. Däremot kan han redan nu säga att uppgiften om att rektorn på Strömsnässkolan skulle ha försökt tysta ner händelsen, inte stämmer.