Under 2017 har länsstyrelsen i Västra Götaland testat butiksmalen nötfärs och oxfilé på pizzerior i olika butiker och pizzerior. Resultatet förskräcker.

En tredjedel av nötfärsen innehöll kött från andra djur. I flera fall gris, i något fall får och get.

En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller även mer kollagen och fett än vad som står angivet på förpackningarna. Kollagen finns framför allt i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar.

— Vi misstänker att det rör sig om bristande rutiner under rengöring av köttkvarnarna, säger länsveterinär Emma Andersson i ett pressmeddelande.

Däremot verkar pizzeriorna mer pålitliga. När man undersökte oxfilé på pizzerior var det endast ett prov som visade att filén kom från andra djur.

Resultatet gäller ställen i Västra Götaland och Halland, men kan även gäller hela landet.

Till TT säger Emma Andersson att ”jag skulle tippa på att det ser likadant ut överallt”.

44 inspektörer deltog och tillsammans genomförde de 150 kontroller. 18 gällde blandfärs, 35 nötfärs och 97 oxfilé. Åtta kontroller ledde till ett föreläggande och två ledde till saluförbud.