De tre senaste säsongerna har den så kallade Kikar-trilogin spelats på Vallarna. Den serien toppades i fjol med "Jäkelskap i kikarn" - och kanske hade det varit svårt att föra serien vidare mot nya höjder. I stället valde man att satsa på helt nya spår, och blickade tillbaka nästan 70 år i tiden till den kultförklarade filmen "Soldat Bom" med Nils Poppe.

Jojje Jönsson och Lars Classon sattes att skriva nytt manus med utgångspunkt från den filmen, och det visade sig att det gick mycket väl att modernisera filmen. Fabian Bom finns naturligtvis kvar - i Jojje Jönssons skepnad men med samma sprudlande energi som när Nils Poppe tog hand om honom. Men nya rollfigurer har skrivits in i handlingen och mentaliteten har förändrats. I scenuppsättningen är till exempel kvinnorollerna genomgående starka personligheter och är inte bara med som utsmyckning.

Jojje Jönsson var naturligtvis självskriven i rollen som Fabian Bom. Han har alltså lämnat Dag-Otto och brevbäraruniformen för stinsuniofrmen, och när han viker in på huvudspåret även militäruniformen.

Annons

Jojje är stundtals skrämmande lik Nils Poppe; samma mustascher, samma energi, samma vighet och samma stoltrick och han tar väl hand om arvet från en av filmens mest klassiksa scener, straffexercisen. Även om han inte går på bottnen av Ätran så återkommer han in i handlingen när han väl tycks ha gjort den promenaden.

Han gör naturligtvis sin roll lysande, men han är inte ensam om att glänsa på scenen. Annika Andersson lockar fram många skratt som Fabian Boms syster och Siw Carlsson går sannerligen inte av för hackor som Tant Hård.

Bland dessa humorfenomen blommar i år också trotjänaren Mikael Riesebeck ut ordentligt. Det är hans tionde sommar på Vallarna men tillsammans med rollfigurern Furir Berglund har han nu definitivt tagit plats i den svenska humoreliten.

Naturligtvis är det ofrånkomligt att tänka på Nils Poppe när men ser "Soldat Fabian Bom", i synnerhet som Poppe-dynastin äfinns på plats. Nils Poppes dotter Mia gör en stabil roll som den världsvana Gabriella och svärsonen Niclas Strand, gift med Mia, spelar sin roll väl tillsammans med Ola Hedén, Kent Vickell och Mikael Ahlberg som militärer med eller utan grader.

Sara Axelsson, som kommer från musikalscenen, debuterar på Vallarna och tar med sig ett musikalnummer till en fars, där även Shakespeare har fått sin plats.

Regissören Ulf Dohlsten har fått denna blandning av gammlt och nytt att blien lysande enhet.