I torsdagens tidning berättade vi att tolv av de äldsta eleverna på Bolmsö skola tvingas byta till Åby skola. Deras nyanställda lärare sade upp sig nästan direkt efter terminstarten.

Skolområdeschefen Jenny Wikby menar att skolan har blivit ett offer för lärarbristen. Trots löfte om 5 000 kronor extra fick man ingen kvalificerad person att söka den vakanta tjänsten.

För Anders Olsson, styrelsemedlem inom sockenrådet på ön, var det naturligtvis en dålig nyhet.

– Det är oerhört olyckligt! Men det har varit hög personalomsättning.

Han är övertygad om att bygden, när det blivit ordning och reda, ska få låta kommande femmor och sexor stanna kvar på skolan.

– Sedan är det enkelt: Vi ska ha en ny skola! Frågan är bara var första spadtaget ska tas.

Anders Olsson refererar till muntliga löften man fått av barn- och utbildningsnämnden.

Skolfrågan viktig

För honom är frågan av största vikt. En ny och bättre skolbyggnad ger en attraktiv arbetsplats. I dag är det tvärtom - färgen flagnar, plastmattor spricker och inomhusluften är inte fräsch.

Den ska också, menar han, kunna ta emot fler elever.

Annons

Han pekar på att skolfrågan är central när nu sockenrådet på Bolmsö startat utvecklingsprojektet Bolmsö till tusen. Tillsammans med Tannåker ska man växa med en tredjedel.

Om skolan omges av dåliga nyheter så blir effekten negativ bland yngre människor, menar han. Det är just de yngre och kommande barnfamiljer som man vill få att stanna och flytta till bygden.

Tanken är att med fler fastboende i kombination med en bra, ny och större skola ska det också kunna ge större förutsättningar för att återfå en ny lanthandel.

Samtidigt verkar Anders Olsson inte särskilt pessimistisk.

– Det här (med elevflytten till Åby) ser jag som tillfällig smolk i bägaren.

Tillfällig lösning

Enligt Stefan Willforss (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, handlar det inte om att permanent låta årskurs fem och sex gå på Åby.

– Nej, jag ser det som en tillfällig lösning. Men nu är det viktigaste att kraftsamla så att eleverna når sina mål, säger han.

Han räknar med att dagens elever i klass fyra ska få fortsätta på skolan även nästa höst.

På frågan om det finns självkritik i frågan, svarar han:

– Jag kan inte se vad vi kunde ha gjort annorlunda. Vi har haft väldigt mycket lärarbyten och vi har försökt med alla andra alternativ. Och det blir ju mer känsligt på en mindre skola, säger Stefan Willforss.

Han poängterar att planerna på att bygginvestera i skolan ligger fast,

– Det här ska inte påverka. Bolmsöskolan är ett topprioriterat projekt, men vi har rätt många sådana. Men inom 10 år bör nog en ny skola stå färdig.

Smålänningen har sökt föräldraföreningens ordförande.