– Det här bygget, som stod klart i oktober 2015, har givetvis betytt mycket för att Troja åter spelar i allsvenskan, inleder Pelle då vi tar plats i en av logerna.

Den 16 september 2015 skrev jag i en krönika inför säsongen att Pelle Wass var det bästa nyförvärvet Troja skaffat. Jag fick rätt. Du är en vinnare. Håller du med?

– Ja, det är jag väl.

”Ett bra team”

Fakta: Pelle Wass

Namn: Pelle Wass.

Ålder: 63.

Familj: Gift med Helené. Två grabbar Martin, 42, och Eri..

Fakta: Pelle Wass

Namn: Pelle Wass.

Ålder: 63.

Familj: Gift med Helené. Två grabbar Martin, 42, och Eric, 39 samt fem barnbarn.

Bor: I Ljungby och Mellbystrand.

Yrke: Arbetande pensionär på ideell basis.

Intresse: Golf, handicap 21. Resa.

Kör: Volvo XC60.

Läser: Allätare.

Lyssnar på: Allätare.

Tittar på: Gärna på sport, men även danska och norska serier.

Favoritlag: Troja, Djurgården både i fotboll och hockey, Arsenal i Premier League.

Aktuell: Ordförande i IF Troja-Ljungby sedan 2015.

Men tro inte att Pelle tar åt sig äran på egen hand – tvärtom. Han är förstås omgiven av bra personer både i styrelsen och ledarstaben.

– Vi är ett bra team, helt enkelt. Jag har varit vd på några olika företag och där har min främsta uppgift varit att skapa en bra stämning bland mina medarbetare.

Och hur skapar du en bra stämning?

– Genom att vara ärlig och ha en öppen dialog. Det skapar en bra balans. Sedan är det aldrig fel att dela ut en klapp på axeln emellanåt till någon som gjort ett bra jobb.

Stack ut hakan

Ett bra jobb den gångna säsongen gjorde onekligen Troja, som fick leva med en ständig press från fans och media eftersom målsättningen var glasklar från klubbens sida - det var allsvenskan som gällde.

– Vi stack ut hakan, men vi var överens, både vi i styrelsen och ledarstaben kring laget. Möjligen att det är lite osvenskt, men vi tyckte vi hade fog för det.

Vilka ingredienser kan du peka på var viktiga för avancemanget?

– För det första hade vi ett bra lag från året innan, som - med rätt komplement på olika platser - skulle bli ännu bättre under resans gång. Andra viktiga faktorer var att det var tredje året med Pelle (Svensson) som tränare och att vi även vuxit in i arenan.

Krokig resa

Och resan tillbaka till allsvenskan, som Troja trillade ur våren 2015, började på bästa sätt då det blev serieseger både i Hockeyettan Södra och Allettan Södra.

Därefter blev det en krokig resa.

Först Hockeyettanfinalen mot Huddinge, där Troja var solklar favorit på förhand. Via vinst med 2–1 borta efter förlängning i det första mötet hade Troja två matchbollar på hemmaplan.

Men det hjälpte inte. I andra mötet blev det överraskande 2–4 i baken och i den avgörande drabbningen blev det en sur 1-2-förlust, efter drygt tolv minuter in i förlängningen.

Sedan var ni illa ute mot Mariestad i playoff 3. Hur gick dina tankar där?

– Att vi fick stryk i första matchen där uppe (1–2 efter förlängning) såg jag inte som direkt oroande. Men i returen dröjde det till sista sekunden innan vi avgjorde (3–2). Om målet var korrekt? Omöjligt att svara på. Jag har hört båda varianterna i efterhand. Sedan vände vi 0–2 till 3–2 i den avgörande matchen. Det var extra kul att det var ”Trucken” (Daniel Karlsson) som avgjorde på ett stenhårt slagskott. Det målet glömmer jag aldrig.

Bra start

Efter holmgången mot Mariestad var Troja klart för kvalserien, där de inledde charmant med tre raka segrar.

– Jag var uppe i Södertälje och såg när vi vann med 3–1. Det var en klockren bortamatch och en av säsongens höjdare.

Efter sex vinster och en förlust efter sju omgångar var det många som ansåg att Troja var klart för allsvenskan. Men så var det inte – långt därifrån. Efter 1–2 hemma mot Södertälje och 0–1 borta mot Kristianstad var två matchbollar brända och nervositeten kom krypande bland spelare, ledare och fans.

Troja mötte ett avsågat Huddinge i epilogen och hade 4–1 efter halva matchen som blev till 4-4 en bit in i slutperioden. Spänningen i Ljungby Arena var olidlig där supportrarna slets mellan hopp och förtvivlan.

– Jag vankade av och an i restaurangen av nervositet. Där stötte jag på Andreas Nord (vice ordförande) som var likblek i ansiktet, berättar Pelle, som med 32 sekunder kvar fick se när Niclas Lehmann tryckte dit 5–4-pucken och definitivt säkrade den allsvenska biljetten.

– Hur det kändes? Oerhört skönt, speciellt eftersom jag slapp plan B som var ett tacktal till spelarna för en fin säsong. Nu blev det plan A istället.

Och hur var plan A?

Annons

– Att vi fick dansa och festa loss tillsammans. Det var samtliga inblandade värda. En minnesvärd kväll på alla sätt och vis.

Att det festades ordentligt framkom också då ölen tog slut i restaurangen framåt småtimmarna.

– Men som tur är har vi vänliga kollegor som ställde upp och fixade lite mer dricka då läget blev akut, skrattar Trojas ordförande.

Ekonomin i balans

Med Troja tillbaka i allsvenskan öppnar sig naturligtvis nya dörrar, inte minst ekonomiskt.

– Vi gör ett plusresultat den här säsongen med några hundra tusen kronor som det ser ut i kalkylerna, men givetvis blir comebacken i allsvenskan extra intressant. Då får vi ett tillskott på runt 2,5 miljoner kronor i tv-pengar, där merparten kommer att läggas i spelarbudgeten som vi ökar från tre till fem miljoner kronor. Men det viktigaste är att vi har ekonomin i balans.

Det innebär att spelarna fortsatt kommer att jobba deltid vid sidan om hockeyspelandet.

– Det stämmer. Vi kör vidare på den linjen. Att ha heltidsproffs anställda blir för dyrt på den här nivån.

Sponsorsidan blir förstås en annan viktig pusselbit den kommande säsongen och arbetet är redan i full gång.

– Vi har en marknadsgrupp som sliter hårt, men den får gärna bli större och vi behöver fler ideella krafter. Målsättningen är att öka sponsorbiten med minst en miljon kronor, avslöjar Pelle och tillägger:

– Vi ska ha ett helt nytt matchställ till nästa säsong och där finns ju bra möjligheter att synas för företagen. Dessutom kommer ju matcherna att tv-sändas i CMore och där finns det ju en ännu större chans till exponering.

Hur blir det med Trojabussen?

– Den kommer att rulla vidare. Dock inte till Norrlandsresorna, utan dit får laget ta sig med flyg.

Restaurangen ett lyft

En annan inkomstkälla blir förstås publiktillströmningen, där snittet för 2016/17 hamnade på 1 971 åskådare.

– Jag tror vi kan öka snittet till 2200, vilket känns realistiskt. Vi möter bland annat publiklag som Leksand, AIK, Modo samt Tingsryd och det borde locka mycket folk. Biljettförsäljningen hittills pekar också på att intresset är stort.

Och mycket folk har kommit till den nya restaurangen, där Ingemar ”Igge” Robertsson numera är ytterst ansvarig.

– En bra ”värvning”. Igge och hans personal lägger ned ett oerhört jobb och serverar god mat som uppskattas av gästerna. Det har blivit ett lyft.

Samarbete?

Med Troja åter i nästa högsta serien öppnas också dörrar rent sportsligt. Sex mil österut återfinns Växjö Lakers och det har surrats om ett eventuellt samarbete i någon form.

– I så fall ska det gynna bägge parter. Inga kontakter är tagna, men Stefan Hörberg (vd i Lakers) är ju en klok man och det går säkert att lösa om det skulle bli aktuellt.

Under 2018 kommer Troja också att fira sitt 70-årsjubileum.

– Vi ska komma ut med en bok. Sedan har vi lite andra saker på gång också, men det får jag återkomma till.

Om en månad är det dags för årsmöte i IF Troja-Ljungby.

– Jag har meddelat valberedningen att jag ställer upp igen, hälsar Pelle Wass.

Så utgår från att den glade pensionären fortsätter sin resa med Troja.

Några sista ord inför återkomsten till allsvenskan?

– Vi kommer inte att bli någon slagpåse utan vi kommer att bjuda upp till dans!

Let´s dance, Pelle!