– Jag har nog aldrig träffat någon med ett sådant engagemang, särskilt för funktionshindrade. En större eldsjäl finns inte… Tänk om alla föreningar haft en Johan Hård!

Det minst sagt fina betyget fick Johan Hård av Bente Johansson, butikschef för Erikshjälpen i Ljungby, när det på lördagen var dags att dela ut årets stipendium.

Samma språk

Och Johan Hård var förstås både tacksam och glad då han strax därpå greppade mikrofonen för att berätta om sin kära Lagan Innebandyklubb.

– Vår förening ska vara bred och finnas till för alla. Vi har medlemmar från 4-72 år, och inleder i höst ett nytt projekt med pensionärer, säger han.

Inte minst har Lagans IBK fått uppskattning för sin satsning på Lagan United, vars spelare har olika funktionsnedsättningar - ett lag som i dag, två år efter starten, har 35 inskrivna!

Klubben har därtill satsat en hel del på integration, och har ett gäng nyanlända killar bland sina spelare.

– Idrotten är det bästa sättet att komma in i samhället. I innebandyn talar vi alla samma språk, menar Johan.

”Alla hjälps åt”

Annons

Samtidigt som Johan Hård är väldigt driven har han också en stor ödmjukhet, och det var något som tilltalade juryn, och Bente, i valet av stipendiat.

Denna ödmjukhet fick även åhörarna vid stipendieutdelningen se prov på då Johan noga poängterade att det finns många fler än han bakom framgångarna.

– Det är kanske jag som drar igång satsningarna, men alla hjälps verkligen åt för att få det att fungera, och det är så härligt!

För att visa sin uppskattning bjöd han fram några av dessa personer i tränarna Joakim Johansson, Emma Edvardsson och Kristoffer Johansson, samt Emil Salomonsson, som är en av spelarna i Lagan United.

Gav nära 40 000

Prissumman är på 5 000 kronor, och pengarna kommer att gå till att hyra två bussar nu på torsdag. Då är det match i U19-VM i Vida arena, och Lagan United ska spela, förhoppningsvis inför runt 4 000 åskådare, i pausen.

– 82 personer från Lagan innebandyklubb ska åka i bussarna, och ytterligare 80 kommer i bilar, berättar Johan Hård, som ser fram emot en rolig kväll.

Att stipendiet delades ut just i lördags var ingen slump. Det var nämligen då som Eriksdagen inträffade.

– Alla Erikshjälpens butiker skänker under dagen dagskassan till arbetet med flickors rätt till utbildning, berättar Bente, och talar om att ofattbara som 62 miljoner tjejer inte får den chansen i dag.

Hela 39 713 kronor gav lördagens försäljning i Ljungby, och i hela Sverige gav Eriksdagen rekordsumman 2,6 miljoner till flickors utbildning.