Denna roll har ibland Eskil Erlandsson när övriga ålderspresidenter är förhindrade och får förklara vad den innebär.

– Den som är ålderspresident i Sveriges riksdag har vissa särskilda uppgifter att utföra precis i början av ett riksmöte när det just har varit riksdagsval. Uppgifter som sedan utförs av talmannen, när en sådan har blivit vald. Det blir ålderspresidentens uppgift när den ordinarie av någon anledning är frånvarande.

– Det handlar om att fördela ordet, se till att ingen pratar för länge och inte använder allt för hårda värdeord emot varandra.

Du har hållit dig aktiv inom politiken sedan åttiotalet, hur länge kan man hålla på med samma gnista?

Annons

– Det är nog väldigt individuellt men jag ser det som en förmån att få arbeta med frågor som intresserar mig och som leder till utveckling och tillväxt i alla delar av landet, det är roligt att få arbeta med det man känner mycket för.

Kan du berätta om någon speciell höjdpunkt under dina år?

– En stor höjdpunkt var när vi fick ordförandeskapet i EU och fick mina älskade kollegor till Småland, det var 2009. Det kändes jättefint att alla fick se en annan del av Europa och vi fick visa vad vi har här hemma med skogar, sjöar, vattendrag. Här är en enormt fin natur och mycket verksamhet som genererar jobb.

Kan du berätta om någonting som inte har varit lika kul?

– Ja, det är när jag har blivit sittandet i ett utkylt icke fungerande tåg någonstans utanför Södertälje. Man sitter fast helt enkelt och vet inte när man kommer loss, ibland har jag man blivit sittandes i flera timmar, alla ringer så det är svårt att få kontakt med någon på grund av ett överbelastat nät. En gång hände det mitt ute på Västgötaslätten i 30 graders värme. När timmarna går, vattnet tar slut och toaletterna inte fungerar då är det inte roligt. Värst är att även behöva ställa in någonting som är inbokat till nästa dag.

Vad händer just nu i ditt politiska liv?

– Något som är aktuellt nu är i min roll som vice ordförande i riksdagens EU-nämnd. Ett exempel är den stora Brexit-frågan som kommer att påverka Sverige mycket, liksom för Britterna. Vi har 100 000 svenskar i Storbritannien och 30 000 britter i Sverige som har skapat familj här eller kanske studerar, detta påverkar dem stort när det gäller det sociala.

– Nu har det röstats igenom och vi får agera utifrån att det blir så bra som möjligt. Vi har bland annat stor export av papper och trä till Storbritannien som kommer att påverkas mycket.

Hur mycket känner du att ni kan påverka?

– Vi kan påverka jättemycket i och med att det är vi som har mandaten att ge till statsministern och statsråden som ska förhandla för Sveriges räkning gällande de olika linjerna som presenteras.

När det gäller ditt privatliv så är du sedan några år tillbaka gift och har fått tre barn, hur har livet förändrats?

– Min fru och mina barn har verkligen blivit ett tillskott i livet.