Smålänningen

Annons

Ester Blenda - en unik kvinna

Ester Blenda - en unik kvinna

"Rackarungen" glömde aldrig Torpa och Lagan
Journalisten och författarinnan Ester Blenda Nordström bodde i sin barndom i Torpa och i ungdomen i Lagan. För omkring 100 år sedan tillhörde hon den absoluta kändiseliten i landet, och hon fick många inflytelserika vänner. Med sitt eget liv flyttade hon fram kvinnors positioner ordentligt.
Det var en unik kvinna som slog sig in i många olika mansdominerade branscher. Allra mest känd blev hon för sin undersökande journalistik – hon "wallraffade” helt enkelt ett halvt sekel innan begreppet ens myntats.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Julmys med lokala hantverkare

Smide och honung, alpackagarn och ägg – på Sunnerborgs julmarknad var allt närproducerat.

Ensamkommande flyttas till Fyren

HVB-hemmet Fyren i Ljungby utökas med 16 platser när de ensamkommande flyktingbarnen flyttas dit.

Tomten svarar alla barn som skriver

Det har kommit in mängder med önskelistor och teckningar till tomten.
– Sedan har vi fått omkring 5 000 nappar till tomtebebisarna, säger Laila Eileby på PostNord i Ljungby som har fått äran att hjälpa tomten att öppna och svara på alla brev.

Älmhultsbor stöttar skola i flyktingläger

Insamlingen till skolan i Libanon går bra.
– Vi börjar närma oss 10 000 kronor! säger Elizabeth Peltola som är en av styrelsemedlemmarna i organisationen Gharsah Sweden i Älmhult.

Kvällis flyttar till Vita villan

Det är bara några månader sedan kvällis startade upp i Ljungby, men det står redan klart att verksamheten kommer att flytta.

Troja saknar landslagsspelarna

Tuffast möjliga motstånd och de två bästa poängspelarna saknas. Troja har haft bättre förutsättningar än mot topptippade Malmö.

Två Ljungbyklasser i Vi i femman

Två klasser från Ljungby ska tävla i kvartsfinal i 2019 års version av den radio- och tv-sända klassikern Vi i femman, Thorén Framtid, klass 5 och Stensbergskolan klass 5 K.

Två nyförvärv till Älmhults IF

Älmhults IF har tappat många ordinarie spelare, men nu värvar klubben två talangfulla spelare samtidigt som en rutinerad kugge förlänger.
Artikel 2 av 9
Julmys med lokala hantverkare
Tillbaka till startsidan