– Vad häftigt. Jag har hört talas om att vår släkt kommer från trakten häromkring, men jag visste inte att det var just här i Markaryd de bodde, sa Trolle Rhodin III, när Smålänningen berättade detta för honom i samband med föreställningen.

Fakta: Släkten

Så här är Trolle Rhodin III släktförhållanden bakåt i tiden.

Farfars farfars farfars..

Fakta: Släkten

Så här är Trolle Rhodin III släktförhållanden bakåt i tiden.

Farfars farfars farfars far: Carl Wilhelm Rhodin (1753-1831), prost i Markaryd.

Farfars farfars farfar: Olof Rhodin (1790-1853), född i Markaryd, son till Carl W i dennes andra äktenskap med Christina Eleonora Lundström. Olof flyttade till Köpenhamn och blev grosshandlare.

Farfars farfars far: Carl Fredrik Christian Rhodin (1821-1886), son till Olof, född i Köpenhamn, flyttade till Stockholm där han gifte sig med Pandora Alexina Laurent - skådespelerska.

Farfars farfar: Carl Max Alexis (1848-1924), känd som Max Alexander, trolleriprofessor.

Farfars far: Carl Max Alexander, känd som Brazil Jack (1871-1952).

Farfar: Trolle Rhodin (1917-1997). Startarde Zoo Cirkus på 1940-talet, men flyttade till USA och var under många år chef på Ringling Bros and Barnum & Bailey cirkus. Gift med Ingeborg Gauthier.

Far: Trolle Rhodin Jr. Son till Trolle Rhodin och är pappa till Trolle Rhodin III. Startade nuvarande Cirkus Brazil Jack 1982. Gift med Carmen. Båda jobbar med cirkusen.

Fyra minuters bilresa från cirkusplatsen kunde Trolle Rhodin besöka sin farfars farfars farfars fars gravsten vid Markaryds kyrka och ta bilder på den relativt välbevarade gravstenen, som nu står på väl synlig plats på kyrkogården.

Gravstenar från början på 1800-talet är inte så vanliga, men att stenen efter Carl W Rhodin bevarats är inte så konstigt. Det är nämligen inte vilken person som helst som den minner om.

Byggde tornet

Gravstenen är inte det enda minnesmärket i Markaryd från Carl W Rhodins tid. Det lär ha varit han som sett till så att Markaryds kyrka fick ett kyrktorn, då det tidigare bara fanns en klockstapel där. När kyrkan brann på 1850-talet var tornet det enda som klarade sig och som kunde användas när kyrkan byggdes upp igen.

Rhodins namn finns ingraverat i en nattvardskalk i kyrkan. Många tror att det var prosten som skänkte den till kyrkan. Han bodde till sin död på Ulfsbäcks prästgård och lär ha själv bekostat en minnessten över ett kungamöte där.

Annons

Carl Wilhelm kom till Markaryd efter studier i Tyskland. Han var ett av 21 barn i en prästfamilj och bara 18 år när han blev prästvigd och fick tjänst i Markaryd. Då hade han studerat i Greifswald i Tyskland och fått en doktorstitel på köpet.

Han blev hovpredikant hos hertig Fredrik Adolf och han skall också ha träffat Gustav III.

I August Blanches bok "Hyrkuskens berättelser" omnämns hovpredikant Rhodin som "en hedersman, men som för det mesta läste hebreiska bibeln och studerade Swedenborgs andesyner". Han lär ha varit omtyckt av församlingsborna men biskopen Esaias tegnér tyckte att "han var väl vidlyftig i sitt handlande". Andra misstänkte honom för att stå på lika god fot med det onda som med vår herre.

Kraftfull profil

Utan tvekan var det en kraftfull profil, och släkten fick ju även i fortsättningen många mycket starka karaktärer, framför allt inom underhållningsvärlden.

Allra mest känd är säkert Brazil Jack, som 1899 startade den cirkus som blev så känd. Hans pappa var trolleriprofessorn Max Alexander, och i deras efterföljd har enormt många cirkusartister och cirkusdirektörer dykt upp och glatt nöjeslystna världen över.

– Vi har Sveriges äldsta cirkus, och jag tror nog att man kan säga att Brazil Jack är en av världens äldsta cirkusar, säger Trolle III.

En del av uppgifterna i artikeln har hämtats ur Gunnar Jungmarkers bok "Gycklare", som gavs ut på Atlantis förlag 1979.