Eva Levins hjärta har alltid klappat för hundar, och hon har själv haft hund allt sedan 1988. Idag finns hela fem hundar i familjen, men intresset för dessa fyrfota djur sträcker sig längre än så.

Eva är nämligen även hundförare i hemvärnet sedan 2003 och hundbefäl sedan 2013. Det innebär att hon både själv utbildar hundar till hemvärnet och har rätt att hålla patrullhundskurser.

– Jag är inte så förtjust i att tävla. På det här sättet får jag göra något nyttigt, menar hon.

Hennes man Jan-Ove Levin Svensson är samtidigt eftersöksjägare, och bägge två är engagerade i Älmhults brukshundsklubb; Eva är allmänlydnadsinstruktör och håller i valpkurser, Jan-Ove leder viltspårkurser.

För stor apparat

När så hundpensionatet som Ann-Mari Nyberg då drev i Eneryda blev till salu för tre år sedan väcktes Evas intresse. Hon började leka med tanken att flytta barackerna från Eneryda till den egna gården i Gränsholmen.

Viljan att ta över fanns där, men samtidigt skulle det innebära att hon lämnade ett tryggt fast jobb - och apparaten blev i slutändan för stor.

Men så för drygt ett år sedan kom den där pushen som fick henne att ta steget.

Ikano bank, där hon jobbade, skulle flytta verksamheten till Malmö, och för att ha jobbet kvar måste hon börja pendla. Det lockade inte, och efter över 25 år på it-avdelningen beslöt hon sig för att sadla om.

– Jag kände att nu är det dags! säger Eva, som jobbade sin sista dag på företaget den siste maj i fjol.

Elva boxar

Annons

Sedan började förberedelserna. För att lära sig så mycket som möjligt praktiserade Eva hos Ann-Mari en dryg månad innan det var dags att själv ta över.

Den 15 augusti flyttades så de fem barackdelarna från Eneryda till Gränsholmen.

– Det var en spännande dag, kan jag säga…

Planen var att öppna den 15 oktober, men det var mer jobb än de anat, och det blev därför bara en smygstart, där fem av de 19 platserna öppnades.

– Lagom till jul fick vi tillståndet av Länsstyrelsen att driva hela, berättar hon.

Sammanlagt finns elva boxar, och oftast är det en hund i varje box.

Undantaget är om det handlar om små hundar från samma familj, som då kan dela på en box.

Eva driver både hundpensionat och hunddagis i ett, och just nu är fyra av hundarna dagishundar, det vill säga de lämnas på morgonen och hämtas på kvällen.

– Någon av dem är här fem dagar i veckan, och någon tre, säger hon.

Pensionatshundarna stannar allt från en dag till ett par veckor.

– Som längst har jag haft en hund här i 20 dagar. Men det vanligaste är att de kommer på fredag morgon och åker hem på söndag kväll.

Egen mat

Ofta kommer ägaren och hälsar på innan första lämningen. När det sedan är dags att lämna hunden vill Eva helst att den får sin egen mat hemifrån med sig, och gärna en filt eller korg som doftar välbekant och tryggt.

– Det blir en stor omställning ändå att komma till ett nytt ställe, menar hon.

Utöver att tillgodose de dagliga behoven av mat och motion (det blir många mils traskande i veckan!) försöker Eva att aktivera hundarna på andra sätt, som spårning eller godissök på marken och i träden, eller enklare lydningsövningar - allt efter ägarens önskemål.

– I går gömde vi toarullar med godis i här i löven. Det är roligt för hundarna, men stimulerande också för mig, menar Eva, och poängterar att hundarna givetvis inte släpps lösa utan går i lina.