Läser du via appen? Titta på sändningen här.

Tre svenskar är skadade i dåden i Bryssel, uppger Johan Tegel, tillförordnad chef för utrikesdepartementets presstjänst, för TT.

Fakta: Salah Abdeslam och belgarna i Paris

130 personer dödades och över 350 skadades när islamistiska terrorister attackerade restaur..

Fakta: Salah Abdeslam och belgarna i Paris

130 personer dödades och över 350 skadades när islamistiska terrorister attackerade restauranger och en konsertlokal i centrala Paris samt området kring fotbollsarenan Stade de France den 13 november 2015.

Flera av gärningsmännen var bosatta i Belgien eller belgiska medborgare, däribland den utpekade huvudmannen, belgaren Abdelhamid Abaaoud som dödades i en polisräd i Parisförorten Saint-Denis fem dagar senare.

En annan belgare i dådet var Salah Abdeslam, som greps efter en lång polisjakt i förra veckan. Abdeslam hyrde två av de bilar som användes och bilder från övervakningskameror tyder även på att han körde åtminstone en av dem, varifrån andra gärningsmän däribland brodern Brahim sköt mot restaurangbesökare.

Brodern sprängde sig sedan till döds på ett café i Paris och misstankar finns om att även Salah skulle ha begått ett självmordsdåd. Ett självmordsbälte, som tros ha tillhört honom, påträffades i en Parisförort efter dådet.

– En svensk kvinna befinner sig på sjukhus, enligt uppgift allvarligt skadad, säger han.

Hon är i 40-årsåldern och arbetar för EU-kommissionen, uppger tidningen NSD som har talat med anhöriga till kvinnan.

– Hon har undvikit tunnelbanan i några månader, sedan har hon uppenbarligen åkt tunnelbanan i morse, säger kvinnans syster till tidningen.

UD har ännu inte uppgett var i Sverige de skadade är hemmahörande. Fortfarande finns fyra svenskar som anhöriga inte har kunnat nå, enligt UD.

Helvetet i Bryssel utbröt vid åttatiden på morgonen.

– En man skrek något på arabiska och sedan hörde jag en enorm explosion, berättar Alphonse Lyoura, som jobbar med att kontrollera bagage på Brysselflygplatsen Zaventem, för nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Terrordåd i Västeuropa på 2000-talet

11 mars 2004: Uppemot 200 döda när terrornätverket al-Qaida utlöser sprängladdningar i ko..

Fakta: Terrordåd i Västeuropa på 2000-talet

11 mars 2004: Uppemot 200 döda när terrornätverket al-Qaida utlöser sprängladdningar i kollektivtrafiken i Madrid.

7 juli 2005: Över 50 döda i Londons kollektivtrafik.

22 juli 2011: Den norske högerextremisten Anders Behring Breivik dödar uppemot 80 människor på Utøya och i Oslo.

7 januari 2015: Tolv dödas och elva skadas vid ett angrepp mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Parallellt, dagarna efter, tar en man gisslan i en butik och dödar minst fyra personer.

13 november 2015: Omkring 130 personer dödas i attacker mot flera mål i Paris. Islamiska staten tar på sig dådet.

Lyoura beskriver ett fullständigt kaos inne i avreseterminalen, med människor som fått kroppsdelar krossade eller avslitna, livlösa kroppar och andra som var täckta i blod.

– Jag hjälpte sex eller sju skadade. Vi drog ut några som inte rörde sig. Det var total panik överallt, säger Lyoura.

Två explosioner inträffade inne i avgångshallen. Och strax därpå small det igen men nu inne i centrala Bryssel, vid tunnelbanestationen Maalbeek, mitt inne i EU-kvarteren.

En är efterlyst

Annons

IS säger sig ha utfört attackerna. Enligt en nyhetstjänst som står terrorsekten nära meddelar gruppen att "fler svarta dagar ska komma", apropå att Belgiens premiärminister Charles Michel tidigare sagt att det är en svart dag i Belgiens historia.

Myndigheterna har släppt övervakningsbilder på tre misstänkta män. Enligt den belgiske federale åklagaren kan två av dem vara döda. Den tredje, som på bilderna bär vit jacka och hatt på bilden, är nu efterlyst.

– Det finns ett foto av tre män som tagits på Zaventem flygplats och det är möjligt att två av dessa genomförde självmordsattacker, medan den tredje söks av oss, säger statsåklagare Frederic Van Leeuw, och tillägger att den "tredje misstänkte" sågs springa från flygplatsen, rapporterar Reuters.

Flera räder är på gång just nu i Bryssel, enligt åklagaren.

På bilder från brottsplatserna syns enorm förödelse. Vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen talades om ett tiotal döda på Zaventem och runt 20 vid Maelbeek. Hundratals har skadats, i större eller mindre grad.

– Jag såg flera småskadade, med rispor i ansiktet och sönderrivna kläder. De ser ut som om de har varit i krig, berättar norskan Lillann Weggersen för nyhetsbyrån NTB.

Dämpad stämning

Ett enormt polispådrag har dragits i gång. Hotnivån i Bryssel har omedelbart höjts till maxnivån fyra, precis som efter terrordåden i Paris i november.

– Vi har fruktat ett terrordåd och nu hände det. Vi måste möta den här tuffa prövningen genom att stå enade, säger Charles Michel i belgisk tv.

En tredje sprängladdning som hittades har oskadliggjorts av tekniker på flygplatsen, som ska hållas stängd även på onsdagen.

I centrala Bryssel är stämningen dov och dämpad. Sirener skär genom luften samtidigt som all annan trafik nästan helt ligger nere. All kollektivtrafik stängdes av direkt efter dåden. Tre dagars landssorg har utlysts.

Uppenbar nervositet

Gågatan Anspach fylls av otaliga meddelanden i krita på asfalten. "Be för Belgien", "Var inte rädda" och "Enade mot hatet" är några av budskapen, på många språk, som skrivits av förbipasserande belgare och turister.

– Vi hade lektion här intill och några av våra vänner gick hit och började. Det är mest budskap om kärlek och vänskap, berättar Fabiola – en av de unga mediestudenter som dragit i gång initiativet.

Nervositeten för fortsatta dåd är uppenbar. Från de belgiska kärnkraftsverken Doel och Tihange har all icke nödvändig personal skickats hem. Flera EU-kontor i Bryssel har evakuerats.

Spekulationer finns om att dåden kan vara hämnd för gripandet av den misstänkte terroristen Salah Abdeslam i fredags. Flera andra Brysselbor och belgiska medborgare var inblandade i dåden i Paris i november.

Deras hemstad har dock hittills varit skonad från liknande händelser.

Fram till nu. (TT)