Den sista delen i den så kallade Jäkelskaps-trilogin gavs förra sommaren på Vallarna - och ges fortfarande i Göteborg. Men när det blir premiär på den nya uppsättningen i juli så kan det bli Poppe-feber. Det blir dessutom en Poppe på scenen - då Nils Poppes dotter Mia spelar sjuksystern Gabriella.

Men Fabian Bom spelas inte oväntat av Jojje Jönsson. Dag-Otto får lämna plats för en ny charmör

– Redan i augusti började jag och Lars Classon att fila på ett manus, säger Jojje. Vi har fortfarande en del att finjustera, men i princip är det klart.

Klassisk film

Föreställningen bygger på den klassiska filmen från 1948. Det är i den filmen som de klassiska scenerna finns med straffexercisen, där Bom gör allt som hans befäl (spelad av Gunnar Björnstrand) beordrar honom. Han slänger sig i en gyttjepöl med ett leende och går rakt ner i en sjö för att furiren inte ropat halt.

Eftersom Ätran bara ligger ett par meter bakom scenen på Vallarnas finns den scenen kanske med?

– Jag har kollat i Ätran och det är för knöligt i botten, säger Jojje.

Filmen Soldat Bom blev en enorm biosuccé, som även hade framgångar utomlands. Men detta skedde innan någon i ensemblen var född.

Annons

– Jag var jätteliten, kanske en 6-7 år, när jag såg filmen på tv. Jag insåg redan då att i Nils Poppes karaktärer fanns det en hel del att hämta.

Uppdateras lite

Vissa justeringar görs i manuset.

– Vi måste koncentrera oss och öka upp tempot lite. Och så måste vi ju uppdatera kvinnosynen lite.

För Mia Poppe blir det debut på Vallarna. Men på Fredriksdalsteatern spelade hon bland annat mot sin pappa flera år – och senare med Eva Rydberg.

Även Mia har minnen av hur karaktären Fabian Bom kom in i hennes liv.

– De filmerna gick ofta som söndagsmatiné på tv när jag var liten. Jag låg hemma i soffan och tittade och tyckte att pappa var väldigt kul. Nu har ju filmerna kommit som dvd-boxar, så nu är det mina barn som tittar på filmerna och tycker att morfar var väldigt häftig.

Eftersom Mia Poppe debuterar på Vallarna blir det idel nya motspelare.

– Jag har faktiskt inte spelat mot någon av dem tidigare. Däremot känner jag regissören Ulf Dohlsten. Vi jobbade tillsammans med Omaka par 1994-95.

– Den 25 maj börjar vi repetera och vi har premiär i Falkenberg i juli, och sedan spelar vi där hela sommaren. Därefter åker vi på Sverigeturné och avslutar nästa vår i Göteborg.

Sju Bom-filmer

Soldat Bom var den första i raden av sju Bom-filmer som Nils Poppe gjorde. Han spelade en stins, som tidigare varit kronvrak men lyckats bli inkallad när han märkte att hans älskade Gabriella svärmade för militärer. Nils Poppe gjorde karaktären så strålande så att kritiker till och med jämförde filmen med Charlie Chaplins bästa filmer.

Utöver Jojje och Mia så har rollistan många bekanta ansikten från Vallarnas scen. Annika Andersson återvänder nu dit, och spelar Fabians syster Ulla-Britta.

Siw Carlsson gör samma roll som Julia Caesar gjorde i filmen för snart 70 år sedan, den dominanta majorskan Hård. Mikael Riesebeck spelar furiren Berglund, och i övrigt medverkar Sara Axelsson, Mikael Ahlberg, Ola Hedén, Niclas Strand och Kent Vickell.

Biljetterna till Soldat Fabian Bom släpps den 3 april.