För några veckor sedan var det Öppet hus i kommunhuset, och då kunde besökare bland annat ställa frågor till politiker och tjänstemän, diskutera och komma med synpunkter.

– Flera av besökarna har klagat på att vi har för mycket kajor i Ljungby, berättade Carl-Gustav Arvidsson från Liberalerna då för Smålänningens reporter.

Upplevelsen var att kajorna är tillbaka i för stor utsträckning, men det är inte en bild som miljöinspektör Victoria Kullenberg känner igen.

– Jag tror att jag har haft två samtal om fåglar sedan i somras. De kom ganska tätt, och gällde duvor i stan och skator i Ryssby, berättar hon.

Däremot är hon väl bekant med att kajornas närvaro i omgångar har väckt debatt - och här är Ljungby långt ifrån unikt. Samma problem finns i de flesta städer.

Kortsiktig lösning

De som ringer miljökontoret angående störande fåglar vill ofta ha till en avskjutning, men till det är Victoria skeptisk.

– Det är svårt att avlossa skott inne i stan, och effekten blir väldigt kortsiktig, konstaterar hon.

Däremot finns det saker som var och en själv kan göra för att försvåra för fåglarna.

Annons

Sophanteringen är en sådan sak. Skräp med matrester i som lämnas utanför lockförsedda soptunnor lär till exempel garanterat locka hungriga fåglar. Hur många hamburgerförpackningar slängs det inte i det fria?

Inne i centrum är det många som tycker det är roligt att mata småfåglarna vid glasskiosken sommartid - för att sedan bli irriterade när duvorna och skatorna kommer, men de är ju såklart också hungriga…

Matar man småfåglar hemma i trädgården, ja då gäller det att sätta upp nät så att inte de större fåglarna kommer till.

Försvinner inte

– Är det problem med duvor på tak så är det i första hand fastighetsägarens ansvar. Det gäller att täppa igen håligheter och skorstenar. Har fåglarna en gång bott där så kommer de tillbaka, konstaterar hon.

Det finns också särskilda piggar att sätta upp, som gör att fåglarna inte kan bosätta sig på taken.

Men även om man tar till alla åtgärder man kan så lär fåglarna ändå aldrig försvinna helt.

– Det gäller nog bara att acceptera att fåglarna finns där och är en del i stadsbilden, även om de kan vara rejält irriterande ibland.

Fallfrukt lockar

Miljö- och byggförvaltningen har alltså inte fått så många samtal om just fåglar på sistone, men då och då hör folk av sig gällande problem med andra djur av olika slag.

– Vi har fått 30 samtal om djur sedan i januari. Det gäller då problem med bland annat älg, skabbräv, rådjur, kaniner, tjäder och grävling, berättar Victoria.

När det gäller flera av dessa djur har hon ett konkret och lättåtgärdat tips;

– Plocka upp fallfrukten på hösten!