Paret separerade sommaren 2014, vilket ledde till en vårdnadstvist där det bestämdes att de skulle ha delad vårdnad med växelvis boende.

Redan dagen efter beslutet, den 3 oktober, hämtade dock pappan barnen från skolan och tog dem med sig utomlands.

Mamman hade fått höra av en annan person att pappan skulle resa iväg med barnen, och berättade om sina farhågor för en handläggare på socialen, som dock inte trodde på henne. Hon kontaktade därtill polisen, men för att de ska agera krävs en anmälan från socialkontoret.

”Helt förtvivlad”

Kort därpå fick mamman reda på att barnen inte varit i skolan på flera dagar. Hon försökte, men lyckades inte få kontakt med pappan. Hon fick däremot kontakt med den skola de gick i, och kunde prata med dem i telefon då de hade rast.

– Jag är helt förtvivlad. Jag är rädd att jag aldrig mer får se dem, berättade kvinnan för Smålänningen.

Anhölls i sin frånvaro

Annons

I slutet av oktober gick Kronobergspolisen ut med en internationell efterlysning, och pappan anhölls i samma veva i sin frånvaro.

Tack vare ett domstolsbeslut i Haag fick mamman i mars i år, nästan ett halvår efter bortförandet, möjlighet att få hem barnen, som hon numer har ensam vårdnad om.

För några månader sedan kunde mannen gripas i England, och nyligen väcktes åtal mot honom vid Växjö tingsrätt.

Pappan själv nekar till brott och menar att han velat barnens bästa. Han uppger att mammans psykiska hälsa gjorde att hon inte kunde ta hand om dem, och att de var rädda för henne.

Mannen har tidigare dömts för misshandel av kvinnan, som med anledning av det mått dåligt en tid, men hade fått hjälp och börjat komma på fötter. Tingsrätten ser därför inget som tyder på att kvinnan inte är en fullgod förälder, och pappans invändningar om att barnen for illa ses som obefogade.

Sex månader

Barnen har inte heller farit illa hos under sin utlandsvistelse, anser tingsrätten, men det faktum att de har ryckts upp från sin invanda miljö och utan att få veta det i förväg förts till ett annat land är av betydelse i sammanhanget.

Mannen döms nu till fängelse i sex månader för egenmäktighet mot barn, grovt brott. Han ska också betala skadestånd till både mamman och barnen, och vara kvar i häktet till domen vinner laga kraft.