Vem är bäst i Sverige på att fickparkera är frågan? Och den frågan ställs även i år då Sveriges Radio anordnar SM i fickparkering till förmån för Radiohjälpens insamling för Världens barn.

Rekordet ligger på 7,02 sekunder.

Reglerna är enkla, för en hundralapp köper den tävlande in sig för en stund i en av Sveriges Radios bilar. Pengar som sedan går direkt till Världens barn.

Nu ska bilen parkeras i en ruta som är 2,5 gånger 6 meter stor och det är att göra det på kortast tid som gäller.

Per Brolléus och Martina Svensson är på plats med teamet som ska följa bilar och chaufförer rätt i rutan.

Först ut är Kennert Sutarn Andersson och snart ska han få bekänna färg om han är lika bra på bilkörning som på hockey. Sutarn får in bilen i rutan på 48,13 sekunder. Det blir dagens första tid i Ljungby, för de andra att slå.

Sutarn är inte ledsen för detta utan menar att tiden är en bra tid för andra att just kunna slå.

Annons

– Då kan fler försöka och då kommer det in mer pengar till Världens barn, säger Kennert Sutarn Andersson.

Han blir slagen i tid av nästa fickparkerare som är Leif Gunnarsson från Lidhult men nu boendes i Ljungby. Leif har lång vana i trafiken då han har haft eget åkeri.

Röd och grön sandlådespade

Han ser trygg och säker ut bakom ratten och går säkert in med bilen i den avsatta rutan. Martina Svensson håller koll och sträcker upp den gröna spaden på tiden 24,84 sekunder, en bra tid.

Jo, det är sonens sandlådespadar som Martina använder till att visa när tidtagaren ska klicka, en röd och en grön.

Ännu en yrkeschaufför väntar på sin tur i regnet som fullkomligt öser ner. Publiken har sökt skydd under ett tak och i tältet på torget.

Det är taxichaufför Peter Gera som rattar bilen som person nummer tre i ordningen och detta gör han fort. På tiden 11,08 sekunder står bilen innanför rutan då den gröna spaden åker upp.

– En yrkesförare får ju inte göra bort sig, säger Peter Gera, men som tror att hans tid hade kunnat bli ännu bättre om inte dragläget på bilen hade varit så högt upp.

Resultatet av tävlingen kommer Smålänningen att följa upp och presentera då allt är klart.