Smålänningen

Annons

Fiket blev en central plats

Fiket blev en central plats

Ljungbys kaféhistoria har varit lång och omfattande. Men genom hela den moderna historien har fiket mitt i stan - Pernhems/Roddys - varit en central plats. I mer än 50 år har ljungbyborna samlats där
När Roddys lades ner för några månader sedan avslutades en epok i Ljungby - även om Espresso House fortsätter traditionen med servering i samma lokaler.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

En resa genom Ljungbys kaféhistoria

Vem kunde ana att Ljungby hade en så lång historia av fikakultur? Många kaféer har passerat sedan de första gifflarna från Pila-Britta serverades för 112 år sedan – fram till dagens Espresso house-muffins.
Smålänningen har publicerat en serie artiklar om Ljungbys kaféhistoria. Här kan du ta del av den.

Pila-Brittas kafé blev bostadshus

För några veckor sedan publicerade Smålänningen en serie artiklar om Ljungbys tidiga kaféhistoria. Artikelserien har resulterat i en hel del uppmärksamhet och kommentarer, och nu finns det ytterligare information.

Här har Ljungbyborna fikat i 112 år

Anna Isaksson och Anna Andersson var två starka kvinnor som flyttade in till Ljungby från Hamneda och Bäck i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. De båda var kusiner och kom att bli urmödrar till en stor del av kafékulturen i Ljungby. På samma plats där dom serverade kaffe och kakor för 112 år sedan finns det fortfarande kafé.

Många kaféer startade i Ljungby

Det har funnits många kaférörelser som startats i Ljungby kommun och som inte nämns på annan plats i reportageserien. Förteckningen gör inte anspråk på att vara komplett.

Stora Konditoriets bakelser var berömda

Det ryktades om att Stora Konditoriet i Ljungby hade särskilt goda bakelser och kaffe och att folk åkte från långt håll till staden för att njuta av läckerheterna.
Vi fortsätter vår rea genom Ljungbys kaféhistoria, och i dag presenterar vi speciellt Stora Konditoriet.

Från Pila-Britta till Espresso House – följ med på en resa i Ljungbys kaféhistoria

En stor förändring sker i dessa dagar inom Ljungbys kafékultur. Klassiska Pernhems/Roddys har försvunnit och in kommer den stora kedjan Espresso House.
Följ med oss på en resa i flera avsnitt om Ljungbys kaféhistoria!

Åtalstiden förlängs - förhör fortgår med Markarydsbor

Åklagare Yvonne Rudinsson finner uppgifterna om att de misstänkta Markarydsmördarna har färdats på en stulen cykel som mycket intressanta.
–Det är viktigt att den som har blivit av med sin cykel kontaktar polisen, säger hon, och berättar att åtalstiden, med största sannolikhet, kommer att förlängas ytterligare en gång.

Snart i samma division - men ändå inte...

Ljungby IF är sedan länge klart för spel i division 3 nästa säsong. Och det behövs eftersom både Markaryds IF och Älmhults IF inte mäktade med att hänga kvar. LIF kan dock få sällskap av lillebror Lagans AIK.

Bra insamlingsresultat på Markaryds skola

I en klasstävling för Världens Barn-insamlingen samlades det in 21 450 kronor på Markaryds skola. Nu väntar en biokväll och prisutdelning, som barn- och fritidsprogrammet på KCM håller i.

Stor brist på gröt och välling i matbutikerna – här är anledningen

Under en månad har föräldrar saknat gröt och välling på hyllorna i matbutiken.

Donationer från Svenska Inner Wheel Club gynnar kampen mot narkotikasmuggling

Den internationella organisationen Inner Wheel Club är kända för att ekonomiskt stödja projekt som vänder sig mot utsatta kvinnor och barn – men de gör mer än så.

Ny utställning i Kulturhuset

Det är den tidigare älmhultsbon Tony Roos som numera ställer ut på Kulturhuset Blohmé.
Främst handlar det om måleri.
– Detta är min första större utställning i Älmhult, säger han.

Handbok för kommunpolitiker

Lyckad basar för Chigambas

Basaren till förmån för Chigambas skolverksamhet i Gambia blev lyckad. Nu ska tre skolor i det lilla västafrikanska landet få nya lekredskap.
Artikel 2 av 15
En resa genom Ljungbys kaféhistoria
Tillbaka till startsidan