Det var i fjol våras som Per Fyhrlund, Rosendals biprodukter, startade en 40-veckors arbetsmarknadsutbildning som riktade sig till arbetssökande och nyanlända.

Kursen innehåller både teori och praktiskt arbete, och tanken är att deltagarna efter avslutningen ska kunna gå direkt ut i arbetslivet i branschen.

I slutet av februari påbörjades den andra omgången, och trots att många veckor återstår så är det redan nu flera av deltagarna som har valt att starta eget.

– Det är ett gäng med mycket hög moral, och det är en gåva att få jobba med dem! intygar Gert Kronkvist, som har många års erfarenhet av biodling i bagaget och som numer hjälper till i undervisningen.

Trivs tillsammans

Sammanlagt är de nio deltagare från Syrien, Somalia, Sverige och Ryssland, sju män och två kvinnor.

Flera av dem har flera mil till Strömsnäsbruk, men är ändå på plats tjugo minuter innan det är dags att börja varje morgon - ett tecken så gott som något på att de trivs med kursen och med varandra.

Samer Kabalan från Syrien har både drivit en klädbutik och ett biluthyrningsföretag i hemlandet, och hade inte så höga förhoppningar då han började på kursen i våras. Nu är han desto mer entusiastisk, och är en av de som har startat en enskild firma inom biodling.

– Jag trivs jättebra, och min dröm är att skaffa fler bisamhällen. Den svenska marknaden behöver honung, det är mycket som importeras hit, säger han.

Vill jobba

Ahmed Khaler var apotekare i sjutton år innan han flydde från Syrien till Sverige för två år sedan, och även han trivs mycket bra med utbildningen.

– Pappa hade bisamhällen, så jag kan lite sedan tidigare, berättar han.

Annons

Utöver de tre bikupor som han har fått genom utbildningen har han köpt ytterligare tio, och för en månad sedan startade han sin firma.

– Jag kom till Sverige för att jobba. Jag har sex barn, och vet att jag kan få mer pengar från socialen är genom att jobba, men jag vill hellre göra rätt för mig, även om det blir mindre pengar, förklarar han.

Som en familj

Abdulrahman Haj Ibrahim kom till Sverige för tre år sedan och fick höra om utbildningen från en vän.

– Jag har aldrig jobbat med bin förut, men nu vill jag fortsätta. Vi är som en familj här, säger han.

Han har även ett kontaktnät som kan vara till stor hjälp i uppstartandet av ett företag.

Hans planer är att exportera honung, men även pollen, till Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten.

– Jag jobbade i Förenade arabemiraten i tretton år. Det finns en jättemarknad för honung där, berättar han.

Även Abdulrahman har köpt till fler bisamhällen, och har nu fjorton stycken. Målet i år är att ha 40 stycken efter sommarens delning av bisamhällen.

Fadi Alyusef är den som har störst erfarenhet av bin sedan tidigare. I Syrien bedrev han en yrkesbiodling med 200 bisamhällen.

Löpande intag

Hittills har det varit kursstart på våren, men för att fånga upp fler av de arbetssökande och undvika långa väntetider kommer utbildningen framöver att ha löpande intag. Det innebär att det varje månad kommer finnas en ny chans att påbörja utbildningen.

– Det ställer förstås högre krav på oss, säger Per och hans fru Veronica, som just nu förbereder sig genom att flytta delar av kursverksamheten till större lokaler på bottenplan.