Lodjuren blir fler i Kronobergs län. Antalet "godkända" föryngrar de högsta i modern tid och i Ljungby kommun bor minst en familj. Det konstaterade Per Ekerholm på länsstyrelsen i Växjö i en artikel i Smålänningen nyligen.

När vi ställde frågan om iakttagelser på Facebook fick omedelbar respons. Någon hade sett ett lodjur vid Hokadal, som ligger söder om Ryssby, i söndags.

Rör sig i Ryssbytrakten

Det kan mycket väl stämma eftersom en av länets två egna familjer, hona med unge-ungar, rör sig just i Ryssbytrakten, enligt länsstyrelsen.

En annan gjorde en iakttagelse i Hörda, norr om Ryssby, för en vecka sedan.

Fångade på bild

Men det är inte bara i Ljungby kommun som observationerna gjorts. För bara några dagar sedan fångades det skygga kattdjuret på bild – i Älmhults kommun.

Eva-Lena Käll berättar att det plötsligt satt ett lodjur i hennes sons trädgård i Virkenhult, som ligger mellan Diö och Liatorp, i söndags vid lunchtid.

– De observerade den från köksfönstret. Den uppehöll sig vid huset under cirka fem minuter och sedan försvann den över en kulle och ut på en äng, berättar hon.

Läsarna delade även med sig av iakttagelser längre tillbaka i tiden. En läsare hade sett två lodjur i Långhult, som ligger söder om Ryssby, i februari och en hade sett ett i Tofta, väster om Ljungby, i vintras.

Annons

Relaterat: Det ljusnar för länets lodjur