Arvid avled 1944, enbart 54 år gammal. Det har gått 73 år sedan dess, men det finns ljungbybor som minns Arvid Petersson-Åse.

Rolf Hertzberg berättar att han från 1936 bodde granne med honom.

– Då flyttade jag med mina föräldrar in i det första huset, som byggts på Sandåsgatan i Ljungby, som då var en skogsbacke med en stig som gick mot toppen och där delade sig i två, berättar Rolf. En sydlig, som gick bakom skolans staket fram till ålderdomshemmet Ljungberga och en nordlig som mynnade ut i åkerfält och det skogsområde där begravningsplatsen nu ligger. Över åkerfälten gick en liten grusväg fram till det hus, som Arvid Åsö och hans far Petter Petersson bodde i.

Det huset, Skogsdal, bodde Arvid i fram till sin död 1944, och inte långt därifrån bodde Rolf Hertzberg med sina föräldrar.

– Vi var ju grannar så en vänskap utvecklades mellan mina föräldrar och Arvid. När han en vinter kom hem från en av sina sjukhusvistelser erbjöd mina föräldrar honom att sitta i ett varmt rum i vårt hus och måla, vilket han accepterade. Han anpassade sig efter förhållandena och målade blombuketter i olika vaser och på olika bord, berättar Rolf Hertzberg.

Rolf Hertzberg berättar vidare om huset Skogsdal, där Arvid bodde.

– På bilden ser man i husets vänstra kant den utbyggnad, som var Arvids ateljé och där man kunde gå runt och kika in genom fönsterna på de utställda tavlorna och det mitt på golvet stående staffliet. Till huset hörde också en lada med en liten ladugård, som kan ha rymt ett fåtal kor, men som jag aldrig såg i bruk.

Ett strövområde

Annons

Området där familjen Hertzberg liksom Arvid Petersson-Åsö bodde var under 30- och 40-talen ett populärt strövområde och många flanörer hade Ljungsjön som slutmål.

– Många som var ute och gick stannade vid Arvids fönster och kikade in på hans tavlor. Någon kanske knackade på och köpte en tavla.

Rolf Hertzberg bekräftar också de tidigare uppgiftern om att Arvid Petersson-Åsö mest höll sig för sig själv.

– Arvid Åsö var en mycket blyg och tillbakadragen man, som inte var någon naturbegåvning i att sälja sig själv som konstnär. Mycket av hans inkomster kom nog från den hjälp han fick från konstnärskollegor och Gösta Wästlund, ordförande i Konstföreningen, som såg till att han inte gömde sig och blev helt bortglömd.

Ljungbergs vän

Conny Bergh på Ljungbergmuseet berättar att Sven Ljungberg målade av Arvid:

– Sven Ljungberg och Arvid var nära vänner och Sven målade även ett par porträtt av honom. Ett av dem finns här i arkivet och ett hamnade hos konstföreningen på 40-talet.

Sven Ljungbergs målning där Arvid sitter på en röd stol målades 1941, men det är osäkert när den andra målningen är gjord.

– Här på museet finns även ett trevligt kattporträtt av Arvid.

Flera inlägg på Facebook visade att Arvid Petersson-Åsös målningar finns lite var stans i Ljungby. Så sent som för bara några veckor sedan såldes en tavla på auktion i Ljungby.

Från flera håll har också uttalats en oro över att den gravsten som står på Arvid Peterssons-Åsös grav kanske tas bort, eftersom det inte finns några gravrättsinnehavare kvar.