I år hade simmarna perfekta förhållanden. Det var nästan helt vindstilla, knappt något regn och 18 grader i vattnet. För sjätte gången anordnade Värnamos simsällskap och båtklubben i Värnamo Vidösternsimmet.

– I år är det nästan som att simma i en bassäng för deltagarna och jag tror det kommer bli snabba tider, berättar Henrik Bäckman, som är med och arrangerar tävlingen.

Henrik Bäckman fick också rätt, det slogs flera rekord under eftermiddagen.

Först i mål var Ted Molin från Floda.

– Flera gånger kände jag att jag inte kom någonstans men det gick bra, säger en trött men glad Ted Molin.

Ted hade sällskap fram till tredje etappen men sedan tunnades det ut och han simmade själv den sista biten. Han simmade på fem timmar och nio minuter och putsade därmed sitt rekord från 2014 med tio minuter.

Andra och tredje plats tog Johan Ekstedt från Sävedalen och Torben Ottosen från Danmark.

Kvinnligt rekord

Annons

Så snabbt som Anne Grete Haugan från Trondheim simmade har aldrig någon kvinna gjort tidigare under Vidösternsimmet. Hon simmade på fem timmar och trettioåtta minuter vilket nästan är en timme snabbare än vad andra tidigare gjort. När hon kom i mål vrålade hon ut sin glädje samtidigt som hon mottog publikens ovationer.

Totalt var det 70 tuffa simmare som gav sig ut på morgonen från Osudden i Värnamo för att simma de 21,5 kilometrarna. Vid flera stationer längs vägen ner till målgången vid Sundet fanns det läkare och arrangörer utplacerade.

– Vi har superkoll på simmarna, vi kollar deras form på de olika stationerna och vi ger dem också lite mat och sportdrycker så att de ska orkar med, berättar Henrik Bäckman.

6 km och 500 m

Under tävlingen arrangerades också ett sex kilometers lopp och ett 500 meters lopp för de som inte är lika vana vid att simma i öppet vatten.

Nytt för i år är att också sex kilometersloppet ingår i cupen Open Water Trophy. Det är en cup med nio olika deltävlingar varav en är Vidösternsimmet. Totalt gav sig 50 simmare ut på den sträckan.

Det anordnades också en tävling för de yngre simmarna. Deras sträcka var 500 meter och de var ivriga och laddade när de stod på stranden vid Sundet för att ge sig iväg. Albin Karlsson från Ljungby var en av de första som kom i mål.

– Det var första gången för mig och det kändes bra, berättar Albin medan han sitter och värme sig i badtunnan efter loppet.

Här kan ni se och följa resultaten från Vidösternsimmet.