Lagan IBK har under några säsonger haft problem att få ihop tillräckligt med folk för att ställa ett damlag på innebandyplanen.

– I vår förening har damerna varit lite åsidosatta eftersom det har gått bra för herrarna och de har hamnat i vårt fokus, säger Lagans nya ordförande Johan Hård.

Därför fick Hård, tillsammans med tjejerna i Lagan, ta tag i situationen.

– Vi hade fem spelare klara i våras och fick kalla till krismöte för att lösa detta, berättar han.

För att rädda damlaget kom Hård och tjejerna fram till att tillsammans försöka värva nya spelare till klubben.

– Det gick ut på att alla tjejer skulle ta en tjej i varje hand och dra med sig till en provträning, förklarar Hård.

Det skulle visa sig ge resultat.

Lagan IBK har numera 22 damspelare i klubben och kommer att spela i division 2 till hösten.

I Ljungby iK har man också 22 kontrakterade spelare och full trupp.

Men i och med att klubben, som har ett år på nacken, inte har något annat representationslag än just A-laget i division 1, funderade man på hur man skulle låta alla tjejer få speltid i laget.

– Alla kan inte spela matcher men att starta ett lag till hade inte gått. Samtidigt gäller det att hålla igång alla spelarna då säsongen är lång, säger Ljungby iK:s ordförande Benny Aronsson.

Lösningen blev både smart och ganska enkel.

Allians mellan klubbarna

Lagan IBK och Ljungby iK ingick ett partnerskap.

– Jag började snacka men Benny om att göra något ihop för att stärka daminnebandyn i kommunen, säger Hård och fortsätter:

Annons

– Tanken var att få till en allians med Ljungby iK för att ta daminnebandyn till nästa nivå.

– Vi har startat ett kombinationslag till nästa säsong som spelar i Damer Junior 19-serien. Det innebär att spelarna får vara max 19 år. Vi tror att det blir ett bra avstamp för att på sikt komma in i respektive representationslag, säger Aronsson.

Partnerskapet innebär att fem spelare från Ljungby iK och fem spelare från Lagan IBK kommer att gå mellan DJ19-laget och respektive representationslag.

– Ljungby iK kommer att ta ansvar för laget där det innebär att våra tjejer får mer speltid och att Lagans tjejer får en chans att visa upp sig och på sikt kan bli aktuella för spel i Ljungby iK:s A-lag, säger Aronsson.

Detta är ett helt nytt grepp inom den regionala innebandyn.

– Det är ett nytt koncept som inte finns tidigare i regionen. Det ska inte finnas någon rivalitet mellan klubbarna utan tanken är att spelarna ska spela ihop i samma lag, men att de hela femmorna från varje klubb alltid ska spela tillsamman, säger Aronsson.

Tjejerna i de båda klubbarna kommer också att kunna hjälpa varandras klubbar om det skulle krisa.

– Spelarna kommer att kunna gå fritt mellan klubbarna men vi måste tänka på att de tjejer som flyttar över till den andra föreningen, måste stå över en match innan de kan komma tillbaka och spela för sin egen förening igen. Men det är en problematik vi kommer att lösa, det gäller bara att planera i god tid, säger Aronsson.

Gynnar tränarna

Tjejerna kommer inte att träna tillsammans, utan damjuniorlaget kommer att ha fullt fokus på matcher.

– Ola Annér och Martin Carlsson är etablerade tränare i Ljungby iK medan Lagan har en lite orutinerad trio i Joakim Johansson, Martin Andersson och Kristofer Johansson. Tanken är att de ska kunna lära sig saker från Ola och Martin och utvecklas på den vägen, säger Hård och fortsätter:

– Vi har kontaktat Ola och Martin för att vår tränartrio ska kunna spela ett likadant system som Ljungby iK och för oss är det bara positiva saker att vinna ur detta och det kommer att gynna våra oerfarna tränare.

Damjuniorlaget kommer emellertid att ledas av duon Mikael Englund och Tommy Petersson.

– De kommer att koncentrera sig på att coacha laget på matcherna, säger Aronsson.

Ljungby iK och Lagan IBK formar alltså framtiden tillsammans.