– Vi fick en idé i skolan förra året om att starta en fotbollsturnering för ensamkommande. Vi skickade ut inbjudan till lite olika ställen och gensvaret blev bra och vi fick ihop tolv lag, berättade Esmatullah Sultani och Taher Ataeey, som båda kommer från Afghanistan.

Taher Ataeey och Esmatullah Sultani på UF Sport skötte inomhusturneringen för ensamkommande på ett strålande sätt.
Foto: Magnus Blom

Andra turneringen

Den första turneringen arrangerades förra året och lockade tolv lag till Sunnerbohallen. Årets upplaga samlade åtta lag, där två gäng kom från Ljungby. Övriga kom från Tranås, Markaryd, Halmstad, Alvesta, Borås samt Espenshult.

– Tyvärr krockade vår turnering med en liknande i Hässleholm och det var lite otur. Annars hade vi fått samma antal även i år, sade kompisarna Esmatullah Sultani och Taher Ataeey.

Vad är syftet med turneringen?

– Att vi ska träffas och ha roligt tillsammans. Det gäller för de som är ensamkommande att komma ut och träffa folk och skaffa sig nyttig erfarenhet hur det fungerar på olika ställen.

Heta matcher

Matcherna i Sunnerbohallen, som spelades över 1x12 minuter, höll bra standard där det var jämnt och bitvis ganska hett bland aktörerna. Men domarna Amin Wakidi och Taher Ataeey, som dömde samtliga matcher under turneringen, hade koll på läget.

– Det blev lite skrik emellanåt bland spelarna, men då vi höll oss kalla i situationerna lugnade även spelarna ned sig, sade Taher Ataeey.

Segern i år gick till Juventus FC från Ljungby, som i finalen besegrade Ethad Borås med 3–2. Tredjeplatsen gick till Ethad Alvesta.

Annons

– En lyckad turnering och troligtvis kommer vi att köra även nästa år. Men eventuellt kan det bli så att den spelas utomhus, summerade Esmatullah Sultani och Taher Ataeey.

Det var bitvis ganska tuffa tag mellan spelarna, men domarna hade koll på läget.