Strax efter klockan 11.00 som sos fick larm om en terrängbrand vid Åbuamossen.

Räddningstjänsten skickade flera patruller från och sade sig vid 11.30-tiden ha branden under kontroll. Men branden spred sig på nytt och klockan 12.10 kom larmet om en brand i Tulatorp, inte långt ifrån Åbuamossen.

De två bränderna gick ihop till en och elden spred sig vidare till ett stall som blev helt övertänt. I stallet fanns det hästar, som dock hann evakueras från byggnaden.

Branden spred sig också till ett närliggande bostadshus som brann ner till grunden. Räddningstjänsten har totalt mellan 60 och 70 man på plats och runt tio personer har evakuerats från hus som ligger i anslutning till branden, skriver Kristianstadbladet.

Vid 19-tiden var branden fortfarande inte under kontroll. Fyra helikoptrar har vattenbombat branden men vid 21-tiden avbröt de sin insats. Brandområdet och räddningstjänsten fick också hjälp av lantbrukare med att släcka branden.

Senare på kvällen uppger TT att 47 personer evakuerats från 23 hushåll och ett hus med gårdsfastighet, ett bostadshus och flera mindre småhus har eldhärjats.

SMHI varnar samtidigt för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen och inget regn väntas förrän eventuellt till helgen.

Annons