Åtalet som på måndagen lämnades in till Malmö tingsrätt är en av de största bedrägerihärvorna någonsin i Sverige. Åtalet omfattar åtta personer och förundersökningen innehåller över 20 000 sidor. Hela 55 rättegångsdagar har reserverats för målet. Rättegången börjar den 26 september.

Bland de som har drabbats av dataintrång och bedrägerier finns banker som Swedbank, Ikano Bank och Resurs Bank. Även partiet Sverigedemokraterna, myndigheten Kriminalvården och storföretag som byggbolaget NCC, betalningsföretaget Klarna och varuhuset Gekås i Ullared har utsatts.

Totalt ska ett 20-tal företag och även ett antal privatpersoner ha drabbats.

Enligt åtalet har de åtta misstänkta personerna gjort sig skyldiga till bedrägerier för 25,5 miljoner kronor och försök till bedrägerier för 15 miljoner kronor. Brotten som de åtalas för har begåtts från slutet av 2015 fram till polisens tillslag den 3 oktober förra året, enligt förundersökningen.

De åtta misstänks för grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättsbrott och grov urkundsförfalskning. Åklagaren anser att huvudmannen, som är åtalad på 60 punkter, bör dömas till maxstraffet för ekonomisk brottslighet: åtta års fängelse.