Olika slags kvalitetsundersökningar har publicerats under år 2016, där Markaryds kommun ofta fått höga poäng, vilket kommunstyrelseordförande Bengt Germundsson (KD) vill lyfta fram.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att vi får ett kvitto på att äldreomsorgen får så höga betyg. Från de äldre och från vårdtagarna. När vi får högst betyg i hela landet. 99 procent är alltså ganska nöjda eller mycket nöjda med sin hemtjänst.

Dessutom ligger Markaryd på plats 14 när det gäller hur de äldre ser på kommunens särskilda boenden.

Men mätningar och rankingar anser Bengt Germundsson att man ska "mäta mot sig själv" med, så att man blir bättre mot vad man har varit tidigare.

Bättre skola

Till topparna under året räknar Bengt Germundsson också att skolorganisationen i Markaryds kommun "börjar komma på plats" igen, efter Skolinspektionens dystra rapport under förra året.

– Det var en otroligt vass rapport från Skolinspektionen som kom, men mycket skarp kritik på en organisation som inte fungerade. Jag har nog inte läst en mer kritisk rapport i det avseendet.

Bengt Germundsson påpekar att Skolinspektionens rapport var kritiskt särskilt mot sådant som myndigheten hade kritiserat skolan för ett antal år tidigare. Detta utan att Markaryds kommun hade gjort något åt problemen.

Germundsson säger att han blev besviken över detta. Men saker och ting kan ändra sig.

– Där ser vi nu att Lars-Ola (Olsson), som ny utbildningschef, har jobbat stenhårt med att få rättsida på detta.

Bengt Germundsson påpekar att skolan under förra året därför fick goda betyg i Öppna jämförelsers rankning. Kommunen hamnade då på 78:e plats.

I näringslivet

Näringslivsarbetet i kommunen tycker Germundsson också har fungerat bra.

– Vi gör vårt bästa resultat någonsin, även om vi tappar några placeringar. Det visar bara hur viktigt det är att mäta sig mot sig själv.

Markaryd hade bland annat tre förstaplatser i en näringslivsrankning. Det handlar då om ett samarbete mellan kommunen och det lokala näringslivet.

Han räknar upp olika satsningar och nybyggen av företag som Konecranes, Lindvalls, och Göinge Bil.

– Vi har H-Tryck som nu bygger ut. Vi har Rastabygget naturligtvis, som äntligen har kommit igång. Vi har fjärrvärmen i Strömsnäsbruk.

Men det allra roligaste av alla utbyggnader under året, anser Germundsson, är bredbandsutbyggnaden för fiber. Tätorterna är fullt utbyggda, med hjälp av Telia Skanova. Dessutom finns ett samarbetsavtal angående landsbygden, med Zitius som står nära Telia.

– Tre stycken fiberföreningar har fått stöd.

Markaryds kommun har därmed själv sluppit att lägga så mycket pengar på en bredbandsutbyggnad, då det alltså inte sker i kommunal regi.

Halland och tågen

Även ett arbete med tågfrågan har utförts under förra året. En antal strategiska beslut i Hallands regionala utvecklingsplan har gjort att det börjat lossna. I Markaryd har man länge velat ha en fortsättning på persontrafiken västerut.

– Men också nu i sluttampen när Laholm har gått in och avsatt pengar för byggnation av perronger i Knäred, Veinge. Och Halmstad kommun har gått in med beslut om medfinansiering (cirka 100 miljoner kronor) av byggnation av resecentrum i Halmstad, som togs nu här strax innan jul.

Nästa steg är att komma överens med Trafikverket om en passande tidtabell.

Då kan det komma trafik inom en snar framtid?

– Målsättningen är december 2018

Invånarantalet i Markaryds kommun ligger nu på över 9 900 personer. Så många invånare har kommunen inte haft sedan på 90-talet. Men mycket beror då på att det nu byggs nya bostäder. Eftersom det inte finns något kommunalt bostadsbolag i Markaryd så är privata bostadsbolag igång med detta.

Ytterligare en del av Bengt Germundssons analys av det gångna året i Markaryds kommun, plus tankar om det nya året, kommer senare att publiceras i Smålänningen.