På onsdag kväll kommer han på besök för att berätta om en hisnande resa han valt att göra. Under fem års tid har han och hans familj levt helt på mat han hittat på livsmedelsbutikernas bakgård.

Andreas Jakobsson kan, om någon, intyga att det är inte matens fel att det i dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Det mesta är, enligt honom, inget fel på överhuvudtaget.

Så småningom mynnade det ut i en bok med titeln Svinnlandet. Detta efter att ha lämnat Uppsala för att utforska andra delar av Sverige.

Han nöjde inte sig att påvisa att ratade livsmedel kan vara ge gratisluncher och gratiskvällmål med guldkant. Han lät också ta upp frågan med forskare, butikschefer och storföretag.

För enligt honom finns det ett systemfel som antagit vansinniga proportioner. Och han vill gärna bjuda på konkreta lösningar för att utmärkta råvaror hamnar där de ska - i våra magar.

Detta har rönt stor medial uppmärksamhet. Han har framträtt i bland annat tv-programmen Malou efter tio, Go´kväll, Nyhetsmorgon och SVT:s Maträddarna.

Mat