Uppemot 30 000 kronor till Cancerstiftelsen i Kronoberg.

Det blev utfallet av årets nyhet på den traditionella Kvarnavallafesten i Virestad - "Spring för livet", ett motionslopp utan tidtagning med två valfria distanser, fyra och sju kilometer.

Enligt stiftelsens lokale representant Sölve Johansson är beloppet en addition av startavgifter och företagssponsring.

- Av startavgiften på 100 kronor går 40 kronor till stiftelsen, och det bidraget fördubblas sedan av ett antal stödjande företag, säger han.

Cancerstiftelsen i Kronoberg bildades 1992 på initiativ av Ulla-Britt Hansson, som själv drabbats av cancer. Genom åren har stiftelsen bidragit med miljonbelopp till lokal cancervård, forskning och information.

Också från Virestad har stiftelsen backats upp ekonomiskt genom välgörenhetskonserter i församlingens kyrka. I det sammanhanget har Sölve Johansson haft ett finger med i spelet som arrangör.

- En kvarts miljon kronor har samlats in på detta sätt, säger han.

Bland besökarna på Kvarnavallen denna lördag fanns också Göran Palmqvist från stiftelsens styrelse.

Loppets beteckning "Spring för livet" var dock inte nödvändigt tvingande. Flera deltagare föredrog att avverka sträckan i lugnare tempo genom att promenera - vilket också var helt okej.

Annons

Festen på Kvarnavallen hade premiär i mitten av 1930-talet på initiativ av idrottsföreningen och lever än i dag - dock med ett uppehåll mellan åren 1969 och 1974.

Som sig bör på en idrottsplats som Kvarnavallen hade flera av dagens aktiviteter sportslig anknytning. Det spelades fotboll mest hela dagen - först knatteturneringen Langes cup med 15 deltagande lag och sedan en A-lagsmatch mellan Virestad och Göteryd.

Vinnare i vuxenmatchen blev hemmalaget, som besegrade gästerna med siffrorna 4-1.

Men vid sidan av fotbollsplanen pågick det också en rad aktiviteter. Besökande barn kunde roa sig i hoppborgar och få ansiktet målat i önskade motiv. Men dagens höjdpunkt för den yngre publiken var nog ändå trollkarlen Magic Marcus, som showade på dansbanans scen. Bakom artistnamnet finns Markus Thorsell från Växjö, som i 13 år ägnat sig åt illusioner inför publik - dock inte som heltidsproffs utan mera vid sidan av.

- Det skulle vara möjligt att försörja sig som illusionist, men det skulle absolut inte leda till ett liv i överflöjd, säger han.

Magic Marcus anpassar sin föreställning till åldern på publiken, men alldeles uppenbart har han en särdeles förmåga att fånga barnens uppmärksamhet och inlevelse.

- Jag har nog nytta av min universitetsutbildning i pedagogik, säger han.

Det visade han i Virestad, där en talrik skara barn levde med i föreställningen både på scenen och på publikplats.

Avslutningen blev klassisk i detta sammanhang. Magic Marcus trollade fram en levande vit kanin, som sedan blev omklappad av barn i en lång kö.

I övrigt såldes det mat och dryck med olika menyer. På eftermiddagen var det underhållning i öltältet, där Anders "Bengan" Bengtsson ledde musikquiz, och frampå kvällen blev det dans till coverbandet "Något för alla".

Höll ihop programmet som konferencier gjorde Jenny Lange Karlsson, årets kronobergare i fjol.