SÅ VAR DET dags. Dags att summera. Hur blev den här säsongen egentligen? Varje vår inleds med högt ställda förväntningar. Mycket ska göras och hinnas med. Det ska fixas i trädgården och den svenska sommaren ska avnjutas så till den milda grad att det är lätt att bli besviken när drömmarna inte infrias. Det är lätt att tro att just den här sommaren ska bli den bästa på länge.

Men så blev det ju inte det här året. Inte om man gillar sol och värme under juni och juli i alla fall.

Vi har visserligen fått njuta av en generös sensommar som har överöst oss med sol, men det var ju liksom då i början av säsongen och mitt i juli som man ville ha den där badvärmen.

SÅ HUR GÖR man då för att ta sig vidare när förhoppningarna inte riktigt slog in? När flera grillkvällar regnade och blåste bort och när kylan höll oss i ett järngrepp långt in i semestrarna? Går det att knyta ihop säcken och se framåt trots att det inte blev som man hade tänkt?

Annons

SJÄLV VÄNDER JAG mig som vanligt till min trädgård. Där finns kraft och energi som växterna delar med sig av. Nu är det dags att skörda det man har sått. För den som gillar trädgård är säsongen långt ifrån slut. Det är bara en ny tid som startar. Nu ska det bytas från överblommade sommarblommor till höstens nyanser i krukorna.

EN FÖRDEL MED denna blöta vår och sommar, är att det gröna i trädgården har frodats och vuxit till sig rejält. Vissa växter har passat på att föröka sig och växa så ivrigt att de måste delas och flyttas.

Det innebär välbehövligt arbete för trädgårdsinnehavaren som får en uppgift att fylla. Växterna mår ju som bekant bättre om de får mer utrymme. De måste tas om hand och ges de bästa förutsättningar om man vill ta vara på deras växtkraft.

OCH MEDAN MAN går där och funderar över var man ska placera de nya, delade plantorna för att få ut maximalt av deras strävan att skapa sig en plats i tillvaron, ja, då börjar tankarna ganska snabbt vandra över till nästa år och nästa vår. Då när det är dags igen. Inte dags att summera, utan dags att planera inför en ny säsong.

För det är ju så, att allt börjar om igen. Även om det kan kännas tungt att gå mot en mörkare period efter en kall sommar, så brukar ändå hoppet vara det sista som lämnar. För nästa sommar då… då ska det verkligen bli varmt och fint.

Så nu bestämmer vi att vi knyter ihop trädgårdssäcken, men bara tillfälligt, för att snart öppna den igen.