Efter en dom i kammarrätten förra året har skatteverket sedan årsskiftet ändrat inställningen till avdrag för moms som gäller idrottsföreningar med dotterbolag.

FAKTA: Friskis och svettis

Friskis och svettis består av riksorganisationen Friskis och svettis Riks, samt av 160 lokala..

FAKTA: Friskis och svettis

Friskis och svettis består av riksorganisationen Friskis och svettis Riks, samt av 160 lokala Friskis och svettis-föreningar. Varje lokal förening ansvarar för sin ekonomi och en förutsättning för att vara en Friskis och svettis-förening är ett medlemskap i riksorganisationen som äger varumärket Friskis och svettis och som svarar för föreningen på övergripande nivå. Källa: Friskis och svettis.

Totalt påverkas 28 Friskis och svettis-föreningar och sammanlagt innebär det en ökad kostnad på uppskattningsvis 60 miljoner kronor per år.

För föreningen i Stockholm innebär det ökade kostnader på 22 miljoner. Det gör att man där beslutat att höja priserna på mellan sex och 13 procent från 1 januari 2017.

I Ljungby kan medlemmarna dock andas ut.

Annons

– Det är inget som påverkar oss eftersom vi endast är en ideell förening och inte har något dotterbolag, säger Bengt Swahn som är ordförande i Friskis och Svettis i Ljungby.

Lokaler bakgrunden

Enligt Friskis och svettis på riksnivå är bakgrunden till momschocken svårigheter att hyra lokaler då många fastighetsägare inte vill hyra ut lokaler till föreningar. För att förbättra möjligheterna att hyra har flera Friskis- och svettisföreningar bildat dotterbolag som den ideella föreningen i sin tur hyra av.

Den ändrade tolkningen av momsreglerna innebär att de inte längre får göra avdrag via dessa dotterbolagen för sina lokal- och hyreskostnader.

Idag är det 28 föreningar i landet som har detta upplägg och det är dessa föreningar som nu får problem med de momsavdrag de tidigare kunnat göra.

I Ljungby har man inte detta upplägg. Man har inte heller problem med att hyra eftersom föreningen själva äger sin lokal efter att ha köpt den från Ljungby kommun.

Markaryd undgår

Lina Almgren Nilsson som är ordförande för Friskis och svettis i Markaryd berättar att inte heller de är en av de 28 föreningar som påverkas.