Det var i tisdags kväll som Anton Lindvall tillsammans med sin pappa åkte ut till fågeltornet på Store mosse för att se det spektakulära norrskenet.

— Jag satt och kikade lite på nätet och såg att folk hade lagt ut bilder på norrsken som de nyligen tagit, bland annat från Öland, berättar han.

Från sovrumsfönstret

Anton som bor i Hillerstorp berättar att hans sovrumsfönster vetter mot norr, så han tittade ut och mycket riktigt. Norrskenet fanns där.

— Vi åkte ut till Store mosse, där är ju både mörkt och bra utsikt, klockan var väl cirka halvnio när vi var framme.

Annons

— Jag gillar att fotografera också, jag fick några bra bilder även om månskenet förstörde en del, konstaterar Anton.

Har du sett norrsken förut?

— Flera gånger faktiskt, men det är inte ofta som det är så tydligt över hela himmelen.

— Det är väl bara en gång som det var ännu starkare och tydligare, det var i augusti förra året, när jag såg det från mitt sovrumsfönster i Hillerstorp.

Vad är det som är så speciellt med norrsken, tycker du?

— Det är en magisk känsla helt enkelt, man får inte många chanser så det gäller att ta vara på tillfällena, säger Anton Lindvall.

Många rapporter

Enligt Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet har det kommit in många rapporter från folk som har sett norrsken i södra Sverige, ända ned till Skåne, under de senaste två åren.

Men nu är solen är på väg ut ur en aktiv fas, vilket minskar chanserna att se norrsken i södra Sverige. Det dröjer nu elva år innan solen blir mer aktiv igen.