Johan Hård: Det känns som ett missvisande namn på en mjuk man.

– Jag är inte hård på något sätt, säger han.

Men man undrar ju.

Lagans styrelseledamot anländer i en vräkig Volvo S90 som sticker fram hakan på parkeringen utanför innebandyhallen. De nya svarta fälgarna flyter samman med den sotfärgade karossen och de tonade rutorna.

Johan om tre saker...

Volvon: Vissa kallar den för Batmobil andra för KITT efter Knight rider. Det är mitt..

Johan om tre saker...

Volvon: Vissa kallar den för Batmobil andra för KITT efter Knight rider. Det är mitt sämsta köp på ett sätt då det är som att riva sönder tusenlappar. Men å andra sidan, vi kan krocka med älg och det kommer inte hända något med varken bilen eller mina barn.

Lagan United: Jag brinner för de människor som kommit i skymundan i samhället. Jag vill att de ska få samma möjligheter som andra människor i en förening att känna glädje och gemenskap. Jag har lovat att göra laget till Sveriges kändaste innebandylag.

Drömmen: Jag vill se till att Lagan IBK blir en förening för alla från födseln till livets slut. Att man ska kunna få spela innebandy även som pensionär. Målet är att det ska bli ett pensionärslag med tiden.

Och så den ommålade grillen i svart lack för att det ska se "lite hårdare ut."

Lagans styrelsemedlem är mörk och rockig i långt getskägg med svart träningsjacka och klocka från Rolex.

– Måste du skriva om klockan? Du vet hur det är. Det är okej att lägga 75 000 kronor på en resa till Thailand, men att köpa en pryl för samma peng är inte okej. Jag reser ingenting. Det är inte för mig. Jag gillar investeringar och att fokusera hårt på andra mål. När jag köper en klocka så sparar jag allt jag kan och jobbar hårt för att få den. När jag lyckas, då spritter det till i kroppen.

Han ler.

Klockan på handleden är en sådan där säker investering, som kostat mycket men som kommer ge ännu mer tillbaka.

– Men det har funnits tider när jag och familjen inte fått tillbaka något och tvingats vända på varje krona.

Mod

Hårds Gardiner AB snurrade på i mitten av nittiotalet.

Tills att företag från Baltikum drog ner rullgardinen.

– De konkurrerade ut allt och alla. Fabriken gick i stöten och vi tvingades se nya lösningar. Min pappa började köra lastbil för ett åkeri. Det var så långt från gardiner man kunde komma. Men han vågade gå en ny väg.

Några år senare fick barnskötaren Johan modet att göra samma sak när han blev svetsare. För att en tid senare byta väg igen och hoppa på pappans nystartade transportföretag som specialiserade sig på att hitta snabba lösningar i åkeribranschen.

– Vi måste våga mer. Petter Stordalen, jag får gåshud när jag tänker på hans arbete. Han har åkt på smällar. Om något inte fungerar ska man lägga det åt sidan, men försöka igen efter ett tag.

Rivalitet

Det har gått ett tag nu sedan samarbetet mellan Ljungby IB och Lagan IBK gick i stöpet.

– Ljungby IB tyckte att Lagan tog mer än vad de gav.

Vad innebär det konkret och låg det något i kritiken?

– Till viss del fanns det något i det. Vi hade ju ett stängt lag i Lagan och vi hade inget B-lag och så hade vi karensen där som gjorde att spelare inte fick komma tillbaka och spela direkt. Vi hade svårt att släppa spelare till IB i trean.

Annons

Rivaliteten mellan Ljungby IB och Lagan IBK är inte så som den var när lagen låg i samma serie.

Och nu förbereds det för en sammanslagning. Två klubbar ska bli en.

Vad talar för att det ska fungera bättre denna gång?

– Att många förstår att det blir en bättre bredd och spets.

Precis som, Anders Winqvist ordförande i Ljungby IB, talar han om hur en tydligare målsättning och en röd tråd genom hela föreningarna kan skapa förutsättningar för framgång.

Finns det några som är kritiska och vad säger de?

– De är inte många, men när familjer ska åka och skjutsa sina barn till Ljungby ena veckan och till Lagan den andra så kräver det lite mer av föräldrarna.

Bråka

Men på vilket sätt är detta en bra investering för föräldrarna?

– Vi ska komma över att det är nio kilometer mellan klubbarna och se vad det ger tillbaka. Det är bättre att vi tar upp rivaliteten mot Växjö och Jönköping än att vi bråkar med varandra om samma spelare. På det här sättet så kan vi få större och renare årskullar, bättre resultat där och i längden skapa ännu mer spets för A-lagen.

Vad ska klubben heta och hur ska nya klubbmärket se ut?

– Vi är inte där än. Vi ska först ha ett upptaktsmöte nu på söndag den 23 april där folk får komma och fråga vad de vill veta. Sedan ska klubbarna rösta för eller emot en sammanslagning i sommar. Vi har fått någon fråga om vilka färger klubben ska och där är vi inte heller än.

Höga ambitioner

När Johan var tretton år föll han för en Breitling Chronomat UTC. Han tjatade på sin pappa om att han skulle köpa den. Johan lovade att betala av den genom att klippa gräset.

"Klipper du två dagar i veckan i 36 år så är dyrgripen din" svarade pappa.

Så länge orkade Johan inte vänta.

Det händer att folk skrattar åt Johan Hårds höga ambitioner fortfarande. När han gick in i Lagans verksamhet ville han att klubben skulle ta över drivandet av Friska Ljungbyloppet. Han försäkrade att deltagarantalet skulle kunna tiodubblas på en femårsperiod. Tobias Bonnevier i ledningen höll på att sätta kaffet i halsen och lovade att "äta upp sin innebandyklubba" om Hård skulle lyckas.

– Jag vet inte vad jag gör men jag fokuserar på målet och på det positiva.

Utan att vara hård?

– Jag har aldrig höjt rösten. Men jag jobbar hårt, får folk att förstå varför det är bra att nå målet. Och så kommer vi oftast dit.

Det kom omkring 170 löpare till Friska Ljungbyloppet första året, 350 andra och det lär dyka upp runt 600 i år.

– Till nästa år kommer vi kunna bocka av 1000 personer. Jag gillar att kryssa av saker. Det där var succé och det där var succé.

Han gör bockar i luften med ena pekfingret.

– Men jag gillar även att ta tag i sådant som inte funkat fullt ut och hitta nya lösningar. Då ser jag inga hinder. Då gasar jag upp istället. Jag är som en gaspedal. Men det är tur att vi har en broms också i vår ordförande Christofer Hansson Pelkonen.

Han ler sedan säger han:

– Det är bra att det finns de som tänker ett varv till. Att finns de som orkar vänta. Men om jag och vi i ledningarna får som vi vill så har vi en sammanslagning till säsongen 18/19. Det mesta talar för att vi lyckas med det.