LÄS MER: Homosexualitet är bara en trend

Anton Härder verkar knappt tro sina öron när han hör vad Bruno Edgarsson tycker om Pride, hbtq och homosexualitet.

Den socialdemokratiska politikern Anton Härder från Älmhult är kyrkvärd i Stenbrohult. Han sitter i stiftsfullmäktige och är förste vice ordförande i stiftsstyrelsen, förvaltande och verkställande organ i Växjö stift där biskopen är ordförande.

– Jag delar inte Brunos uppfattning och jag är förvånad över att han uttrycker de här åsikterna som ordförande för stiftsfullmäktige, han är ju den främste företrädaren i stiftet, påpekar Anton Härder.

– Vi tillhör båda folkrörelsepartier och jag trodde vi hade samma värdegrund. Som socialdemokrat och som engagerad i Svenska kyrkan är det självklart för mig att stå upp för alla människors lika värde och att alla ska känna sig välkomna i kyrkan.

Viktigt visa solidaritet

Annons

Men den syn på Pride och homosexuella som ordföranden i Växjö stiftsfullmäktige framför blir en väldig kontrast till Svenska kyrkans deltagande i Växjö Pride och stöd till hbtq-personer.

– Det är viktigt att kyrkan finns bland de människor som upplever sig vara utsatta och diskriminerade, många inom hbtq-rörelsen gör det. Vi har ett ansvar att visa solidaritet med dem på Pridefestivalen, säger Anton Härder.

– För den moderna människan idag är det inget konstigt med hbtq, och jag är så glad att vi har präster i kyrkan som är med på Pride.

Gammelkyrkligt

Anton Härder påpekar att kyrkomötet har varit tydligt när det gäller vigsel av homosexuella i kyrkan.

Kyrkan ordnar dessutom kurser i hbtq-frågor för personalen och företrädare i hbtq-frågor har trätt fram inom kyrkan.

– Men Växjö stift är gammelkyrkligt och konservativt. Vi är ju inte ens färdiga med debatten om kvinnliga präster trots att den pågått sedan 1950-talet.

– Vi har en livlig debatt i kyrkan. Det är olika hur man tolkar Bibeln i de här frågorna om homosexualitet och vigsel av homopar, där är inte ens teologerna överens. Men för mig är det här en icke-fråga, säger Anton Härder.