Rättegången mot Ljungbymannen avslutades i förra veckan i Växjö tingsrätt och idag föll domen mot honom.

Mannen döms till dagsböter 70 á 50 kronor för brott mot djurskyddslagen.

Det är förbjudet att genomföra sexuella handlingar mot djur. Straffet för sexuella handlingar mot djur enligt djurskyddslagen är böter eller fängelse i högst två år.

Det är ställt bortom rimliga tvivel att han objektivt sett begått gärningen mot hästen, menar tingsrätten.

Det saknas teknisk bevisning, men tingsrätten har tillmätt vittnenas uppgifter en hög tillförlitlighet.

Sexuell prägel

Man finner att handlingen haft en påtaglig sexuell prägel som anses syfta till att väcka eller tillfredsställa människans eller hästens sexuella drift.

Mannen höll med båda sina händer mot hästens bakdel och stötte mot hästen med sitt könsorgan/kropp, konstaterar rätten. Därmed får man anse att han utnyttjat hästens kropp, enligt rätten.

Åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter och försvaret anförde att åtalet skulle ogillas.

Tingsrätten menar att gärningen framstår som normalfallet av brott mot djurskyddslagen. Straffet ska då bestämmas till 70 dagsböter. Ljungbymannen är tidigare ostraffad.

Brottet kan jämföras med straffskalan för djurplågeri, där är den vanligaste påföljden böter, påpekar tingsrätten.

Endast de allvarligaste brotten där djur tillfogas stort lidande leder till villkorlig dom eller fängelse enligt straffskalan för djurplågeri.

"Det var helt förfärligt att se"

Det var i augusti förra året som en kvinna möttes av en hemsk syn när hon kom ut i hagen på gården utanför Ljungby där hon bor.

– Jag kom på en äldre man med att hålla på med en av mina hästar. Han hade gått in i hagen och hade tidelag med ett sto, det var helt förfärligt att se. Jag blev rädd och jättechockad och sprang därifrån, berättade kvinnan i Smålänningen.

Kvinnan ropade på sin sambo som befann sig i stallet, då sprang mannen ut i skogen. En stund senare hittade paret en parkerad bil och efter att ha väntat där en stund dök mannen upp och man höll honom kvar på platsen tills polisen anlände.

Under rättegången sade mannen att han busat med den häst som kom emot honom då han gick i den aktuella hagen. Han sa sig ha ryckt den lite i svansen och buffat på den.

Mannen förnekar brott men samtidigt bekräftar han i polisförhören delar av hästägarens historia.

I polisförhören har mannen medgett att hans agerande "kan ha sett konstigt ut för andra".

Han erkänner att han var i hagen och höll på med någon slags "lek" med hästen. Enligt hans egen berättelse ska han ha ställt sig på en medhavd pall bakom hästen, hållit djuret i svansen och knuffat med juckande rörelser.

Könsörganet blottades

Han säger också i förhören att det är möjligt att hans könsorgan någon gång kan ha blottats.

Enligt hästens ägare ska mannen, under tiden som man väntade på polisen, ha erbjudit dem 20 000 kronor för att få saken ur världen. Mannen tillstår att han sagt något i den stilen, men att han gjorde det för att han uppfattade att paret var ute efter pengar.

Av polisens utredning framgår också att mannen vid tillfället var klädd i ett par i grenen trasiga mjukisbyxor och att han inte hade några kalsonger under.

Mannen bekräftar de trasiga byxorna och säger att de gått sönder under den svampplockningstur som var hans egentliga ärende denna kväll. Däremot förnekar han att han skulle ha saknat kalsonger.

Mjukisbyxorna var mycket smutsiga och en av de poliser som kom till platsen säger i vittnesförhöret att hon, eftersom hon själv är väl förtrogen med hästskötsel, kände igen fläckarna som just sådan man kan få när man kommer i kontakt med hästar.