Nu drömmer hon om att bli chef på Ikea.

När vi stiger in i Emma Gustafssons lilla lägenhet på Bymarken i Jönköping så känner vi igen möbler och inredningsdetaljer från Ikea. ”Småland” och ”Älmhult” läser vi på en bricka i entrén.

PROFILEN: Emma Gustafsson

YRKE: Ikea-anställd.

ÅLDER: 22 år.

BOR: På Bymarken i Jönköping. Flyttar snart tillbaka till ..

PROFILEN: Emma Gustafsson

YRKE: Ikea-anställd.

ÅLDER: 22 år.

BOR: På Bymarken i Jönköping. Flyttar snart tillbaka till Älmhult.

FAMILJ: Mamma, pappa, två yngre syskon.

INTRESSEN: Yoga, matlagning.

LÄSER: Just nu ”Främlingen” av Diana Gabaldon.

SER PÅ TV: Program om mat och kök.

ÄTER: Gärna fisk.

MOTTO: Våga släppa taget! Satsa!

Emma kommer själv från Älmhult. Där har hon pappa som arbetar på Ikea och mamma som arbetar inom företagshälsovården och därmed också har kontakt med Ikeafolket.

– Jo, det är ju så. Alla i Älmhult har någon slags koppling till varuhuset.

Och om somliga möjligen tycker det är i längden påfrestande att alltid förknippas med varuhuset så gör Emma Gustafsson definitivt inte det.

– Nej, det är verkligen jätteroligt, säger hon. Jag har trevliga minnen ända sedan jag var liten och det årligen anordnades familjedagar och annat för personalen.

PÅ DEN TIDEN drömde Emma Gustafsson om att bli isprinsessa. Med tiden fick hon lite mer realistiska drömmar och tänkte utbilda sig till geolog.

– I skolan var jag väldigt ambitiös och strävade efter bra betyg. Jag hade stora planer på att läsa vid universitet och att därefter börja forska. Mina bästa ämnen var matematik och kemi, det var därför jag valde geologi.

Jodå, Emma kom till universitetet. Men redan efter ett halvår hade hon fått nog.

– Det var helt enkelt inte rätt grej för mig. Så vad göra istället? Det var då jag på allvar började fundera på Ikea igen. Om man kämpar och har drivet och energin så finns det stora möjligheter att växa där.

Annons

Och möjligen är hon redan en liten bit på väg. Nyligen fick hon nämligen audiens hos självaste Ingvar Kamprad.

UNDER gymnasieåren hade hon jobbat extra på företagets kundservice. Hon fick också den fantastiska möjligheten att under en resa till Australien få vara med vid uppbyggnaden av ett nytt varuhus i Sidney.

Efter avhoppet från universitetet blev det heltid på kundtjänst hemma i Älmhult. Samtidigt mötte hon en kille från Jönköping. Det innebar att hon måste flytta.

– Jag var beredd att flytta vart som helst, bara det fanns ett Ikeavaruhus på orten, säger hon med ett skratt.

HON FICK ETT sommarjobb som kökssäljare på varuhuset i Jönköping.

– Efter en tid ansökte jag om att få ingå i varuhusets aspirantprogram som är en utbildning för framtida ledare. Sex antogs och jag var en av dem. I ansökningen skrev jag om min Ikea-resa och berättade om mina egenskaper och mina ledarambitioner,

I sitt projektarbete valde hon som ämne företagets värderingar.

– Detta var något jag gärna ville diskutera med Ingvar Kampad så jag skrev ett brev till honom där jag berättade om mig själv och mitt projektarbete. Till min stora glädje och överraskning tog han emot hemma.

– Jag reste dit och det var i samband med det jag berättade om mina barndomsdrömmar att bli isprinsessa, men att jag snart insåg att jag var urdålig på skridskor så nu ville jag bli chef på hans företag istället.

– Det blev ett ödmjukt och jättetrevligt möte med en mycket vänlig man, berättar hon. Det var utvecklande och inspirerande. Efter mötet med Ingvar Kamprad har jag fått fantastiska möjligheter att berätta vidare. Jag har skrivit om vårt möte i personaltidningen och hållit föredrag om vårt samtal.

FÖR NÄRVARANDE är Emma Gustafsson tillförordnad gruppchef på byte/återköp. Men det tog slut med pojkvännen och Emma längtar tillbaka till Älmhult och till sin familj. Så småningom kommer hon att flytta hem igen.

Hon hoppas att hon har den ödmjukhet, den energi, det driv och det sinne för problemlösning som gör en person lämplig som ledare.

Emma Gustafssons närmaste dröm inför framtiden är att avancera till kundrelationschef. Därifrån finns det för en initiativrik tjej säkert fler spännande stegar att klättra på.