Linda Gustafsson och hennes familj bor i Fänestad, intill den branddrabbade mossen, utanför Värnamo. De äger cirka 100 hektar av de runt 500 hektaren mark som brandhärjats under söndagen och måndagen.

Hon var på väg till mossen på eftermiddagen när en bekant ringde och frågade om det brann i området.

— 'Ja, det kanske det gör', sa vi. Då tittade vi över mossen och såg att det brann, och när vi kom ner till husen på mossen i skogen så rök det ordentligt, så där var det nära, säger Linda Gustafsson.

Snabbt inleddes en räddningsinsats för att stoppa branden.

— De hann precis rädda husen, min sambo Anders var med. De har kört vatten med gödseltunnor hela natten.

Hyllar alla frivilliga som hjälpt till

– Vi är oerhört tacksamma för all hjälp som har kommit från alla håll och jättetacksamma för alla människor som har hjälpt till, säger Linda Gustafsson.

Annons

Hon tycker att informationen till grannarna har varit god och hon anser att räddningsmanskapet jobbat bra. Men framför allt hyllar hon lantbrukarna och andra frivilliga som hjälpt till under räddningsinsatsen.

— Det är skönt att se att det funkar. Frivilliga bönder, inklusive oss själva, går man ur huse och lånar ut sina maskiner och jobbar dygnet runt. Räddningstjänsten klarar sig inte utan svenska bönder kan vi säga, de har sådan kapacitet med sina maskiner. Jag hoppas de får lite uppskattning för det, säger Linda Gustafsson och skickar tack till alla som ställt upp:

– Vi är oerhört tacksamma före all hjälp som har kommit från alla håll och jättetacksamma för alla människor som har hjälpt till.

Även räddningsledare Göran Melin uttryckte tacksam över böndernas arbete under måndagsmorgonen.

— Det är ett antal lantbrukare som har åkt många mil, de gör ett fint jobb, sa han.

Hur det gått med skogen på mossen vet de ännu inte. Att branden far fram över deras marker är förstås tråkigt men Linda Gustafsson ser det från den ljusa sidan.

— Det ska bli väldigt intressant att se hur miljön kommer att bli, vilka nya växter som kommer efter branden. Man får se lite positivt också, inga människor och inga hus har brunnit upp, säger hon.