Sedan fyra månader säljer Ljungby simhall burkini till muslimska kvinnor som vill dölja kroppen när de badar.

Burkini är ett badplagg som täcker kroppen tillräckligt mycket för att följa de muslimska påbuden om slöja samtidigt som den möjliggör simning.

Sverigedemokraterna i Ljungby vill att försäljningen upphör omgående. De menar att burkinin är en påtvingad kulturell och religiös klädsel som kontrollerar kvinnorna.

– Burkinin är en symbol för kvinnoförtryck. När Ljungby kommun tillhandahåller burkinin legitimerar man ju det patriarkala förtrycket av kvinnor, sade Dick Andersson (SD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Ljungby, i Smålänningen.

Blev jättesur

När 18-åriga muslimska tjejen Soumaya Lahouaichri i Ljungby läste det här i Smålänningen reagerade hon starkt.

– Jag blev jättesur när jag läste det. Man får väl bada som man vill och han vet väl inte hur vi muslimska kvinnor känner det. Jag är praktiserande muslim och bär slöja, och jag känner mig inte förtryckt av någon, förklarar Soumaya.

– Hur kan han veta att jag och andra muslimska kvinnor är förtryckta? Det kanske finns muslimska kvinnor som tvingas att ha slöja och som är förtryckta. Men de kvinnorna brukar inte få gå till en simhall för sina män och bada överhuvudtaget, det är inte de förtryckta kvinnorna som gör det.

Soumaya har själv aldrig använt en burkini och hon visste ens att den fanns att köpa i simhallen i Ljungby.

– När jag har badat på sommaren eller när jag har simmat i skolan på idrottslektionerna så har jag haft löparkläder på mig som täcker kroppen utom händer, ansikte och fötter, berättar hon.

– Det går bra, det är kanske någon som tittar lite konstigt på mig, men det har aldrig varit någon som har sagt något eller gjort något dumt mot mig.

"De verkar vara så rädda"

Soumaya tar sin religion, islam, på stort allvar.

Hon ber fem gånger varje dag, äter inte fläskkött, har inte pojkvän och döljer hela kroppen med hijab när hon är ute bland folk.

– Jag har haft slöja sedan jag var nio eller tio år gammal, och det var ingen som tvingade mig till det då. Min mamma hade slöja och jag ville likna henne, det var därför, berättar hon.

Soumaya säger att hon skulle vilja träffa Dick Andersson i Sverigedemokraterna.

Annons

Hon skulle vilja prata med honom om burkinin och slöjan och vad han tycker att problemet är med de klädesplaggen.

Det återstår att se om det mötet blir av. Smålänningen är i så fall gärna med och arrangerar det om båda parter vill.

– De som motsätter sig att vi har slöja eller burkini och att det finns moskéer verkar vara så rädda. Jag tror att de är rädda för att vi ska ta över Sverige. Men det bygger på missförstånd, om vi hade umgåtts mer så hade de förstått att majoriteten av muslimerna inte vill ta över Sverige, tror hon.

För Soumaya är det oerhört viktigt att få berätta att hon inte alls känner sig förtryckt för att hon har slöja eller för att hon är muslim.

Inget sexobjekt

Det är nästan tvärtom när man hör henne prata om sitt liv, hon upplever snarare att hon är fri tack vare slöjan.

– Jag bär slöja i första hand för att jag vill följa Koranens regler. Men sedan är det ju så att vi lever i en hypersexualiserad tid med nakna kroppar i reklam, på sociala medier och överallt. Där bryter jag mot normen, konstaterar hon.

– Män kan ju inte titta på mig som ett sexobjekt eftersom jag inte visar mina bröst, mitt hår och mina ben. Men det gör att de istället ser på mig som en person i första hand.

– Om jag är med mina svenska tjejkompisar på sommaren och vi går förbi ett gäng killar så ser man ju att killarna tittar på mina kompisar och ibland hör man hur de säger något om dem, de sätter betyg: "hon är en sjua", till exempel. Sådant slipper jag.

Soumaya umgås bara med svenska tjejer och med ickemuslimska tjejer, hon har inga muslimska kompisar i Ljungby. Det går bra, för det mesta.

– Jag dricker ju inte alkohol, så när de går ut på fredag- och lördagskvällar och dansar och dricker så väljer jag att inte följa med. Då är jag hemma och läser böcker istället, jag läser mycket skönlitteratur.

– På lördagen eller söndagen är det inte jag som sover till 12 och har baksmälla.

"Kommer aldrig ta av slöjan"

Soumaya påpekar att hon aldrig har känt sig illa behandlad i Sverige för att hon är muslim och har slöja.

Det är ingen som har sagt elaka saker till henne eller som har gjort något dumt mot henne av den anledningen. Men hon är ändå lite orolig för framtiden i Sverige som muslim.

– Det är inga problem att vara muslim i Ljungby och i Sverige idag. Men när det sker hemska terrordåd som det i Stockholm så tror många svenskar att alla muslimer är terrorister.

– Jag är rädd för att det kommer bli svårt att vara muslim i Sverige och att jag måste fly till ett annat land. Det kanske blir som i Frankrike där det är förbjudet att ha slöja i skolan, men jag kommer aldrig att ta av mig slöjan, slår hon fast.