Socialförvaltningen polisanmälde kvinnan, som är i 50-årsåldern, för både hot och ofredande.

I stämningsansökan från i somras framgår att personen har varit missnöjd i samband med ett boendeärende. Den bostad hon fått tyckte denne inte passande.

När en socialsekreterare var inne i en butik blev hon uppsökt av kvinnan som ville diskutera boendesituationen. Men hon vägrade föra samtal bland andra människor.

Det fick 50-åringen att reagera kraftfullt och skrek högt könsord mot socialsekreteraren.

Fick personallarm

Tjänstemannen gick direkt därifrån, ringde till sin chef och berättade om den olustiga mötet. Hon kom att utrustas med personallarm. En polisanmälan gjordes.

Det framkommer också att den åtalade också hotat, via kontakt med hennes kollegor på socialen, att slå ihjäl henne.

Tingsrättens bedömning blev att beteendet inne i butiken varit hänsynslöst och kännbart fridskränkande. Ändå man anser att den typen av ovälkomna, otrevliga och obehagliga gärningar inte är värre än att en enskild rimligen ska kunna tåla det.

Eftersom, skriver man i domen, det endast varit fråga om ett otrevligt uttalande så är det inte straffbart. Åtalet mot ofredande, liksom skadeståndsanspråket, ogillades.

Dyrt att dödshota

Däremot har den åtalade kvinnan gått över gränsen när hon uttalade dödshot. Hon tilldömdes att betala 5 000 kronor i skadestånd.

I en annan åtalspunkt, när 50-åringen stoppade en annan socialsekreterare och på ett aggressivt sätt hotade med att bland annat sätta eld på en byggnad och dem, så valde domstolen att slå fast att det rörde sig om hot mot tjänsteman - men ogillade anspråket på skadestånd. "Det var fråga om ett så pass abstrakt hot att det inte kan bedömas som en allvarlig kränkning", löd motiveringen.

Annons

Fick dagsböter

Vid en annan tidpunkt ska hon ha uttryckt sig väldigt grov mot en tredje socialarbetare. Bland annat påstods hon ha rekommenderat denne att söka en ny tjänst "om hon ville ha livet i behåll".

Rätten gör samma bedömning. Det var hot, men bör inte bedömas som en allvarlig kränkning.

Kvinnan dömdes för hot mot tjänsteman i ett fall och olaga hot i två. Påföljden blev 80 dagsböter.

Den nu dömda valde att själv inte kommentera anklagelserna under rättegången.

Relaterat: Ljungbybo åtalas för att ha hotat socialkontor