Ljungbybon och den före detta Trojaspelaren Riikka Sallinen fick fira i söndagens VM-final. Åtminstone en liten stund. Både de själva och hemmafansen i Esbo trodde att de slagit in den avgörande pucken mot USA i förlängningen. Men efter en cirka tio minuter lång videogranskning dömdes målet bort.

– Jag tycker att det var mål. Deras målvakt var ju till och med långt utanför sitt målområde när pucken gick in. Och att det sedan blev utvisning på deras målvakt efter videogranskningen... I en videogranskning ska man ju kolla om det var mål eller inte, inte om det var en utvisning eller inte. Allt det här känns jättekonstigt, berättade Riikka Sallinen häromdagen.

Istället gick matchen till straffar och då var det USA som var vassast och tog hem VM-guldet.

– Vi kände i några minuter att vi var världsmästare. Sedan rycktes allting bort, sa Sallinen.

Men nu kan Finland ändå få fira rejält.

Den finska affärsmannen Thomas Zillacus har nämligen meddelat att han vill finansiera specialgjorda guldmedaljer och anordna en officiell hyllningsfest i Helsingfors för landslaget.

– Jag tycker att Damlejonen kämpade på ett otroligt sätt och var VM:s moraliska vinnare, så det skulle vara en symbolisk gest, säger Zilliacus till Ilta-Sanomat.

Han menar att det finska ishockeyförbundet och Helsingsfors stad gett grönt ljus för planerna.

Annons

– Vi gör ett tillägg på medaljerna. Tanken är att trycka en text som betonar att folket vill belöna de finländska spelarna, säger Thomas Zillacus.