Knappt 50 personer kom till mötet med Magnus Gunnarsson och Carina Karlund från kommunen och Fredrik Swärd från polisen. Besöket är det tredje som görs på mindre orter runt om i kommunen, de har tidigare besökt Lidhult och Agunnaryd för att diskutera trygghet.

Vad oroar sig de boende på landsbygden för? Hur vill de att saker ska förändras? Ryssbyborna var rörade överens om det mesta. Den största orosfaktorn var inbrotten. Under sommaren skedde det flera inbrott i regionen, framför allt i fritidshus, lador eller förråd. Det tyckte invånarna kändes väldigt otryggt och önskade att polisen skulle bli mer synlig på landsbygden.

– Det hjälper om ni bara kör en runda i byn då och då, påpekades det.

Fredrik Swärd, utredningschef från polisen, berättade om hur polisen hanterar inbrott och hur deras arbete med stöldgods ser ut.

– Vi stoppar ofta bilar med stöldgods, men då det inte finns något som binder personerna eller prylarna till inbrottet får vi ofta lämna tillbaka sakerna till tjuven, även om vi vet att det handlar om stöldgods, berättade han och uppmanade alla att märka sina ägodelar på något vis.

Annons

Gångbara tips för att hålla tjuven borta var hemlarm och grannsamverkan. Men det absolut bästa rådet Fredrik Swärd hade var:

– En stor arg hund, tjuvar är livrädda för hundar.

Men Swärd påpekade också att otrygghetskänslan är större än vad den borde vara.

– I Ryssby är det faktiskt väldigt lite brott jämfört med andra orter. Den senaste incidenten från Ryssby var lite klotter på gymnasiet. Det är ett väldigt lugnt område, även inbrotten är färre än i övriga Sverige.

Utöver inbrott var otrygga miljöer ett stort samtalsämne. På många ställen i byn är det ont om belysning och precis kolsvart på kvällarna och invånarna hade gärna sett mer gatubelysning för att öka tryggheten. Ett önskemål Magnus Gunnarsson tog med sig till kommunhuset.

Under mötet diskuterades även trafikbrott där invånarna påpekade att "fartskyltarna i byn var inte värda namnet". Oroväckande var också mängden narkotika och alkohol som förekommer i byn.

Informationen från byborna tog kommunen och polisen med sig. Det ska nu sammanställas och jobbas vidare med.

– Ett jättebra initiativ, det behövs fler möten av den här sorten, tyckte Ryssbyborna.